clauchira74
1236 poze   114876 vizite

porumbeii bolnavi de pe net

AM INCERCAT SA ADUN LA UN LOC CAT MAI MULTE INFORMATII DESPRE FIECARE BOALA .cititi mai jos daca sunteti interesati
coccidioza
coccidioza
ornitoza
ornitoza
ornitoza
ornitoza
paramixo
paramixo
paramixoviroza
paramixoviroza
salmoneloza
salmoneloza
tricomonoza
tricomonoza
tricomonoza
tricomonoza
trichomonoza_cailor_digestive_anterioare
trichomonoza_cailor_digestive_anterioare
trichomonoza_cailor_digestive_posterioare
trichomonoza_cailor_digestive_posterioare
variola
variola
variola
variola


Comentarii album • 90
Nume:virgil78 28 septembrie 2014  
buna treaba cu aceste boli ai facut,multa sanatate!
Răspunde Raportează
clauchira74 1 ianuarie 2014  
PROBIOTICELE


PROBIOTIC ="microorganisme vii, care, atunci cand sunt administrate in cantitati corespunzatoare, confera un plus de sanatate gazdei".(F.A.O)
La fel ca in viata de zi cu zi , in corpul fiecarei fiinte , fie el animal , pasare sau om exista o permanenta lupta intre bine si rau, respectiv bacterii bune(probiotice) si bacterii rele –distrugatoare , invazive , ucigatoare .Aceasta asociere care s-a creat de-a lungul existentei si evolutiei speciilor , intre bacterii pro si organismele cu sange cald a fost conditionata de nevoia ambelor parti de a convietui reciproc , bacteriile avand nevoie de temperatura favorabila (caldura) pt a creste ,gazda in schimb beneficiaza de ajutor in procesul digestiei, in prelucrarea substantelor hranitoare .
Aceasta simbioza functioneaza pana cand intervin schimbari la gazda ce influenteaza populatia bacteriana din intestin .Stresul , schimbarile de dieta , terapia cu antibiotice modifica populatia de bacteri benefice rezultatul fiind alterarea capacitati gazdei de a digera hrana si de a se autoapara de boli ale intestinului .
Porumbeii ,rasele specializate in principiu chiar si in cele mai bune adaposturi , cu cele mai bune ingrijiri , sunt subiectul unor diversi factori de stres-lansari , concursuri , expozitii , frig , umezeala , curenti ,naparlire , reproductie ,boli bacteriene si virale ,etc.Aceasta inseamna un dezechilibru in privinta florei intestinale scazand bacteriile bune in detrimentul celor invazive , producatoare de boli(Salmonelle, E.coli, Candida etc)
Organismele care se gasesc in mod normal in intestinul unui animal sanatos nestresat se numesc PROBIOTICE( bios= viata).Antibioticele folosite la tratamentul diferitelor afectiuni distrug toate colniile de pe intestin atat cele rele cat si cele benefice digestiei.
Cum actioneaza probioticele ? , f simplu ele produc acid lactic , hidrogen peroxidic si alte substante care tin agenti patogeni sub control , limitandu-le inmultirea datorita mediului acid produs. PH-ul unui intestin sanatos este usor acid. La infectia cu E.coli acesta devine alcalin .Tot ce acidifiaza intestinul va crea un mediu ostil pt E.coli , Candida , Trichomonas si acestia nu vor supravietuii.Vechea practica de a pune in apa otet de mere se bazeaza pe acelasi efect otetul fiind acid acetic.Acidul lactic produs de bact probiotice induc exact acelasi efect.
Prin tratarea pasarilor cu probiotice populam intestinul cu bacterii benefice , care prin activitatea lor restabilesc sanatatea
Stimuleaza apetitul-se pare ca probioticele refac apetitul pasarilor bolnave .experimente s-au facut pe pui papagali la care li s-au administrat probiotice din 2 in 2 zile - rezultatul cu 14% mai grei la intarcare decat lotul martor netratat.
Stimuleaza imunitatea.Datorita incidentei tot mai mari a bolilor VIRALE inclusiv in Romania de genul ADENO , CIRCO , HERPES , boli ce nu se trateaza cu antibiotice , ele distugand celulele natural killer , bursa lui fabricius , timusul , pancreasul , ficatul- lasand organismul porumbeilor tineri in special fara aparare. Folosirea probioticelor asigura tapitarea efectiva a intestinelor cu un biofilm ce incetineste patrunderea virusurilor cu tropism intestinal sa invadeze tot corpul si sa produca boala.
Combate diarea.In majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei.Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care determina aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv. O scadere a bacteriilor benefice poate duce la diaree. Administrarea unor suplimente probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid) poate ajuta la inlocuirea bacteriilor benefice pierdute si astfel poate fi prevenita diareea.

Cand folosim probioticele
1.dupa tratamentul cu antibiotice
2.premergator unui stres- gen expozitie , concurs
3 scadera apetitului
4 aparitia fecalelor diareice
5.combaterea bolilor virale –ADENO-COLI

Cele mai importante probiotice :

Lactobacili (lapte acru, iaurt , kefir )
Bifidobacteri
Saccharomyces boulardii(drojdii)
Streptococcus thermophilus
Enterococcus faecium

Probioticele sunt considerate ca fiind sigure deoarece bacteriile continute de acestea constituie o parte normala a tractului digestiv.
Răspunde Raportează
tomacostel 9 ianuarie 2013  
foarte foarte interesant si educativ totodata.... felicitari pentru acest album
Răspunde Raportează
clauchira74 3 iulie 2012  
Mix FMT Allround are o acţiune terapeutică larg şi este prin excelenţă, remediu pentru tratamentul de ulcer, bacteriene (intestinale), infectii cauzate de bacterii gram-pozitive şi gram-negativ (Salmonella, E-coli), şi toate agenţilor patogeni, care sunt sensibile .

INDICAŢII
Tratamentul şi prevenirea:
- Trichomoniasis (tricomonoza)
- colibaciloză
- Salmoneloza (germen)
- E-coli
- (Bacteriene intestinale), infectii cauzate de bacterii gram-pozitive şi gram-negativ

COMPOZITIE:
- Furaltadone,
- Metronidazol,
- Tetraciclină.

Ambalaj:
- 100 g plic

DOZA
- 1 g pentru 4 kg corp greutate, în apa de băut sau în alimente timp de 5-7 zile succesive sau ca medicul veterinar. prescrie.
Răspunde Raportează
clauchira74 8 februarie 2012  
Columbopolivac S - vaccin inactivat apos mixt, bivalent contra paramixovirozei si salmonelozei porumbeilor. Este realizat de către SC ROMVAC COMPANY SA în urma unor cercetări laborioase timp de 5 ani de zile.

Vaccinul a fost testat la peste 10.000 de porumbei de toate vârstele şi toate rasel.

Fiecare doză vaccinală (0,25ml) conţine:

- suspensie de virus inactivat al Paramixovirozei porumbeilor, tulpina PMV 1-RO 96 (izolată de la porumbel) în concentraţie minimă aptă să inducă o creştere cu 4 log2 a anticorpilor inhibohemaglutinanţi;

- suspensie de virus inactivat Newcastle, tulpina LaSota în concentraţie minimă aptă să inducă o creştere cu 4 log2 a anticorpilor inhibohemaglutinanţi suspensie în tampon fosfat salin de germeni inactivati Salmonella typhimurium, tulpina (izolată de la porumbel) în concentraţie minimă aptă să inducă o creştere cu 2 log2 a anticorpilor aglutinanţi serici.

Tulpina PMV 1-RO 96 şi Salmonella typhimurium - RO 2005 au fost izolate de către specialiştii Laboratorului de Diagnostic Romvac de la porumbei.Indicaţii: Columbopolivac S se foloseşte pentru imunizarea porumbeilor contra infecţiilor cu paramixovirusuri aviare (PMV şi NDV) şi a infecţiilor cu Salmonella typhimurium.Doze, mod şi cale de administrare: vaccinul se administrează subcutanat în doză de 0,25ml în treimea mijlocie a părţii dorsale a gâtului cu acul îndreptatt înspre corpul porumbelului. Porumbeii adulţi se vaccinează de regulă anual cu 1-2 luni înaintea sezonului de împerechere, expoziţii sau concursuri. Porumbeii tineri se vor vaccina începând cu vârsta de 4 săptămâni, iar in cazul efectivelor suspecte de circoviroza cu rapel la 14-21 zile.INTOTDEAUNA SE VACCINEAZĂ NUMAI PASĂRILE SĂNĂTOASE,

Fiind o suspensie apoasă, cu seringibilitate ridicată, vaccinul este bine tolerat de organismul păsărilor şi nu produce reacţii post-vaccinale generale. Se va evita pe cât posibil stresarea inutilă a porumbeilor (prindere şi contenţie) pentru a mării rezistenţa la stres şi a răspunsului imun, se recomandă administrarea unei medicaţii antistress cu 2-3 zile înainte de vaccinare (polivitamine, aspirină, Alergotrat-Romergan).

Vaccinarea păsărilor cu semne de boală, tarate, parazitate, subnutrite poate conduce la un răspuns imun nesatisfăcător.

Columbopolivac S se prezintă ca o suspensie opalescentă, de culoare alb-gălbuie, care prin depozitare se separă în 2 straturi uşor omogenizabile la agitare cu o seringibilitate ridicata (se injectează uşor). Vaccinul se păstrează la 2-8 grade celsius si exista la flacoane de 40 de doze, valabil pana in ianuarie 2013. Pretul 1 doza = 1 Ron/porumbel.
Răspunde Raportează
BerceanuMarius 25 ianuarie 2012  
PRODUSE PT PORUMBEI

LA CEL MAI BUN PRET
Răspunde Raportează
clauchira74 30 decembrie 2011  
ENROFLOXACILINA

combate
micoplasmoză, boli bacteriene şi infecţii cronice respiratorii, colibaciloză, holera aviară, coriza infecţioasă aviară, salmoneloză, stafilococii, hepatite, artrite.


SOLUŢIE BUVABILĂ ANTIMICROBIANĂ
Ingrediente


Fiecare ml soluţie conţine :

Enrofloxacină …………………………………………………100 mg;

Excipient până la ……………………………………………….. 1 ml .
Actiune


Enrofloxacina este activă şi asupra microorganismelor rezistente la antibioticele beta-lactamice, tetracicline, aminoglicozide, macrolide şi antagonişti ai acidului folic (sulfonamide şi trimetroprim).

Enrofloxacina se absoarbe rapid la nivelul ţesuturilor, atingând concentraţia maximă în sânge după 2 ore de la administrare. Eliminarea din organism se realizează pe cale renală şi biliară.

Mod de folosite


Păsări: Se administrează în apa de băut .

În tratamentul bolilor produse de bacterii şi micoplasme: 1ml/2 L de apă, timp de 3 zile.

În tratamentul infecţiilor cu Salmonella: 1 ml/2 L de apă, timp de 5 zile.
Răspunde Raportează
clauchira74 26 septembrie 2011  
TRICOMONOZA
Metronidazol-ul uman (pastile). Este tratamentul consacrat pentru acest tip de
boala si cu rezultatele cele mai bune. Se administreaza 3-5 zile cate 1/4 pastila
Răspunde Raportează
clauchira74 8 septembrie 2011  
Baytril - 10% lichid

Tratează o gamă largă de infecţii bacteriene în birds.Mix 2 ml la 1 apă potabilă quartof timp de 10 zile. Si pentru o preventive: se amestecă 1 ml pe litru de apă pentru 8 - 10 days.The medicament de alegere pentru paratifoza, E-Coli, Ornithosis, şi infecţii respiratorii.

Acest lucru este cel mai bine utilizat în apa de băut pentru păsări. Elimina toate alte recipiente de apă atunci când se utilizează Baytril. Besure şi de a folosi un probiotic dupa folosirea Baytril pentru a înlocui bacteriile bune din flora intestinală. În folosind orice medicamente acest distruge bacteriile bune şi rele, de aceea dorim să înlocuiască bacteriile bune din flora intestinala cu ajutorul unui astfel de probiotice ca, Avibios Probitotic, sau Bio-Plus, orice 1 din aceste 3. Baytril poate provoca anomalii la păsări tinere 1 la 21 de zile.
Cel care urmează să fie utilizate pentru păsări producătoare de carne sau ouă pentru consum uman.
Răspunde Raportează
clauchira74 8 septembrie 2011  
Baytril ® (enrofloxacină) antibacteriene
Proiectat pentru gestionarea de agenti patogeni la câini, Baytril ® este o fluorochinolonă cu spectru larg. Disponibil intr-o solutie injectabila la 2,27% si sub forma de tablete.

Beneficii cheie
Baytril (enrofloxacina), în infecţii ale tractului urinar
Baytril are un spectru larg de acţiune care acoperă atât Gram-negative şi a unor bacterii Gram-pozitive. Baytril exponate de acţiune bactericid rapid la nivelul tractului urinar. 1
Baytril concentrate în urină prin excreţie renală, filtrare glomerulară şi secreţie tubulară activă. De asemenea, patrunde si ajunge de mai multe ori concentraţiei plasmatice în prostata, epiteliul mucoasei şi inflamate tissues.2
Baytril afişează o excelentă toleranţă renală şi permite gestionarea eficientă a infecţiilor acute sau cronice ale tractului genito-urinar, inclusiv prostate.2
Baytril în infecţiile respiratorii
Baytril inhibă ireversibil girazei bacteriene, o enzimă cheie în replicarea bacteriene, rezultând în distrugerea rapidă a agenţilor patogeni. Baytril concentrate în ţesuturi, fluide şi celule fagocitare ale sistemului respirator. Efectul său puternic bactericid este atins chiar şi la temperaturi scăzute concentrations.3
Baytril atinge concentraţii terapeutice excelente în ţesuturi pulmonare si bronsice, secreţii şi celulele fagocitare. Aceste proprietăţi sunt de mare valoare in tratamentul unor afectiuni cum ar fi infecţii acute si cronice respiratorii cum ar fi bronsita si pneumonia, în cazul în care gradul de penetrare a agentului antibacterian face diferenţa în viteza de control al infections.3, 4
Baytril pentru infecţii cutanate
Baytril concentrate în ţesutul inflamat care furnizează un nivel ridicat de droguri la locul de infectie. Este un excelent agent antibacterian, eficiente împotriva: Staphylococcus intermedius, Escherichia coli, Proteus mirabilis si Klebsiella pneumoniae.
Baytril Soluţie injectible antibacterian 2,27%
Spectru larg de acţiune într-o formă convenabilă. Disponibil în flacon 20ml.
Răspunde Raportează
clauchira74 15 februarie 2011  
Autor: Dr. Cătălin Tudoran
În urma monitorizărilor prin antibiograme a principalilor agenţi bacterieni patogeni la porumbei, în ultimii 7 ani, în cadrul Laboratorului de Diagnostic în patologia aviară Romvac, s-au evidenţiat următoarele:
- În urma folosirii îndelungate şi adesea abuzivă a antibioticelor, nivelul antibiorezistenţei a crescut.

- S-a constatat creşterea semnificativă a rezistenţei la antibiotice a E. Coli (care în trecut era combătut folosind cu succes antibiotice „uzuale”).
- Se remarcă rezistenţa deosebită a Pseudomonas aeruginosa.
- Aminoglicozidele (Gentamicină, Neomicină, Spectinomicină). Ceftiofur şi Colistinul îşi păstrează per total eficienţa asupra bacteriilor gram negative: Salmonella, E. Coli etc., datorită faptului că nu se absorb decat în proporţie redusă, de la nivel intestinal, nu au dat naştere la multe tulpini rezistente, această caracteristică limitand utilizarea lor în stările patologice cu manifestare septicemică, fiind utile doar în infecţiile intestinale (enterite – diaree).
- Se remarcă efectul convenabil al asociaţiilor de antibiotice cu acţiune sinergică.
- Macrolidele (eritromicină, tylosin, tilvalosin) şi tetraciclinele (oxitetraciclină, clortetraciclină, tetraciclină, doxiciclină) au un efect redus antimicrobian, mai mult se vor utiliza pentru efectul micoplasmocid (singure) sau în asociere cu alte antibiotice pentru a le potenţa efectul antimicrobian.
- Avand în vedere creşterea alarmantă a antibiorezistenţei (în special a E. Coli) se recomandă administrarea simultană a unor asociaţii de antibiotice sinergice (Enrofloxacin + Colistin, Lincomicin + Spectomicin, Amoxiciclină + Colistin, Fosfamicină + Tylosin, Doxiciclină + Tylosin etc.) cu spectru larg şi efect sistemic (pe cat posibil şi micoplasmocid) şi rotirea periodică a acestora (o clasă de antibiotice cu alta).
- De regulă, antibioticele se vor administra pe o perioadă de 3 – 5 zile (excepţie în cazul Salmonelozei = 7 – 10 zile sau Chlamidiozei – Ornitoză = 30 zile).

REGULI OBLIGATORII:
- Pentru prevenirea eşecurilor terapeutice, întotdeauna, la baza tratamentelor cu antibiotice trebuie să stea monitorizarea prin antibiograme a sensibilităţii acestora.
- Pentru refacerea florei intestinale, după fiecare tratament cu antibiotice se vor administra probiotice (Kefir – iaurt caucazian asociat cu Vita – B Complex).
- Intotdeauna se vor respecta dozele terapeutice indicate de producător (ideal exprimate în mg. substanţă activă/kg greutate vie/zi, exprimare mult mai corectă decat spre exemplu: x grame produs / litru apă / zi, datorită diferenţelor mari de consum de apă în funcţie de starea fiziologică şi temperatura mediului).
Răspunde Raportează
v3rs4c3 13 februarie 2011  
Aceste poze m-au ajutat la salvarea unui porumbel . In special cea cu tricomonoza. Bravo ai facut o treaba excelenta !
Răspunde Raportează
doni 11 februarie 2011  
Un mare ajutor dat tinerilor columbofili si nu numai.De apreciat cunostintele si munca depusa la crearea acestei pagini. FELICITARI!!
Răspunde Raportează
cotoy 26 ianuarie 2011  
interesant ce ai scris aici si ce poze ai pus;)....
Răspunde Raportează
clauchira74 7 ianuarie 2011  
OXITETRACICLINA

- la păsări: în prevenirea şi combaterea micoplasmozei, holerei, colibacilozei, salmonelozei, sinuzitei infecţioase şi în alte infecţii cu germeni sensibili la oxitetraciclină.
Răspunde Raportează
clauchira74 23 decembrie 2010  
SALMONELOZA
BOALA INFECTIOASA


DENUMIRI SINONIME paratifoza,paratifoida,ologeala sau paralizie.

Evolutia,gravitatea si extinderea bolii sunt legate de factorii favorizanti,stresanti,cum ar fi greseli in hranire,deficiente de microclimat(umiditate,microbism)in adapost,transporturi obositoare,schimbarea crescatoriei,organism slabit in urma cresterii puiilor,a unor parazitoze(ex.viermi intestinali)sau altor boli care evolueaza in aceelasi timp.

SURSELE PRINCIPALE DE INFECTIE implicate in aparitia si declansarea focarelor in salmoneloza sunt reprezentate de :

porumbei bolnavi sau purtatori de boala

alte specii de pasari,vrabii,gaini etc.

rozatoare

Acestia elimina germenii prin excremente si pot infecta porumbeii.

Infectia se realizeazacu predilectie pe cale digestiva.

Infectia poate fi: orala
respiratorie
ovariana

SALMONELELE MOBILE,prin miscarile proprii,pot patrunde in circa 2 zile prin porii cojii de ou in interiorul acestuia.

Boala evolueaza acut de regula,la puii din cuib,in varsta de 5-12 zile,moartea survenind in cateva zile.

Asemenea forme acute se pot intalni si la puiandrii sau chiar la adulti,boala evolueaza lent,asimptomatic sau cu semne de boala sterse.

MANIFESTARILE BOLII sunt in functie de organele atinse de infectie,deosebindu-se de urmatoarele:

FORMA INTESTINALA (de enterita) exprimata prin:

- diaree apoasa urat mirositoare,de culoare GALBUIE SAU VERZUIE,legat de felul de furajare si de o eventuala afectare a ficatului.

-depuneri de fecale pe penele din jurul cloacei ca si pe penele cozii.

-tristete

-lipsa poftei de mancare

-sete pronuntata

-ochi retractati
indivizii bolnavi slabesc repede si moartea survine in cateva ore(in forma septicemica)la puii din cuib sau in 4-6 zile din cauza dezhidratarii.

FORMA ARTICULARA se manifesta prin:

-umflaturila nivelul articulatilor(artrite)
-pareze la picioare sau aripi,degete, cot etc.
-pasarea nu poate zbura
-trenarea aripii
Aceste artrite se pot transforma in ARTROZE sau chiar in PARALIZIA membrului respectiv.


FORMA NERVOASA

-tulburari de echilibru,pasarea se clatina,tine capul pe spate sau lateral.

FORMA MIXTA

se desfasoara cu simtomele descrise in celelalte forme.


FORMA CRONICA

in afara de celelalte forme de boala,retinem atentia asupra unei evolutii lente cronice,care se intalnesc mai mult la adulti, ca urmare a rezistentei mai mari a acestora:

-refuza zborul
-incapacitatea de a zbura
-schiopatare
-sterilitate la masculi
-oua deformate sau cu coaja moale
-in timpul naparlirii pierd cateva pene in sange.
Se constata si tulburari in reproductie,femelele ca urmare a afectarii ovarului sau oviductului(ovarite,salpingite salmonice) fac oua cu aspect schimbat de culoare GRI-VERZUIE,cu galbenus branzos,uneori ouale au un aspect normal,dar embrionul este mort,alteori puiul este neviabil si moare la eclozare sau la 1-2 zile dupa aceea.

Acesti subiecti a caror boala poate trece neobservata, sunt PURTATORI si EXCRETORI de germeni,sunt un pericol permanent de infectie,ei trebuie ELIMINATI din crescatorie,atat masculii,dar mai ales FEMELELE,ale caror posibilitati de difuzare a contagiului sunt mai mari.


MODIFICARILE ANATOMO-PATOLOGICE

sunt in functie de evolutie(acuta sau cronica) precum si in forma in care s-a desfasurat boala.

IN CELE ACUTE se obs. leziuni de enterita,hipertrofia ficatului si splinei aceasta aceasta este palida,iar ficatul capata o nuanta usor cenusie.in formele de evolutie lenta,in care in timpul vietii pasarile au prezentat schiopaturi la necropsie se vad leziuni de artrita(articulatia este marita in volum),artrita fibrinoasa sau artroza,congestia intestinala,uneori si pulmonara,se pot observa leziuni nodulare de o nuanta alb-galbuie pe cord,ficat,splina,iar muschii pieptului sunt emaciati si cu mici focare,ca niste abcese.


MASURI DE COMBATERE


sa retinem ca dupa aplicarea tratamentului curativ,chiar daca salvam viata porumbelului,acesta ramane PURTATOR.

se vor trata exemplarele cele mai bune si numai daca prezinta o forma usoara.


TRATAMENTUL
(preventiv sau curativ) se efectueaza intregului efectiv de porumbei.

In timpul tratamentului cu antibiotice(cloramfenicol,gentamicina,oxitetraciclina etc.) in hrana se adauga OBLIGATORIU drojdie de bere(este probiotica)in proportie de 1-2 la suta fata de cantitatea de furaj,de asemenea este recomandabil sa li se asigure VITAMINE(in special complex B,A,K)in intervalele de timp dintre administrarile de antibiotice.In apa de baut se va adauga ALBASTRU DE METILEN un mililitru de solutie 1la suta in 4-5 litri de apa.


TRATAMENTUL CURATIV
OXITETRACICLINA CLORHIDRICA,pulbere solubila in apa 2-3 grame la litru de apa(fantana) timp de 5-7 zile.sulfotin( 1g la 1l de apă, timp de 5 zile), tetraciclina clorhidrică pulbere ( 4g la 1l de apă, în prima zi, apoi 2g la 1 l de apă sau 2g la 10kg de furaje concentrate, de 2-3 ori, la un interval de 4-7zile), neomicina (0,05-0,06g la 1l de apă, timp de 3-4 săptămâni, pentru întregul efectiv).
Boala se poate preveni prin vaccinarea păsărilor cu ser antiparatific.
SALMONELELE PASARILOR POT FI PRODUSE SE SALMONELE MOBILE SAU IMOBILE.IN GRUPA BOLILOR PRODUSE DE SALMONELE MOBILE AMINTIM SALMONELOZELE(PARATIFOZELE)PORUMBEILOR,IAR IN CELE PROVOCATE DE SALMONELE IMOBILE (PULOROZA SI TIFOZA).

PULOROZA AFECTEAZA IN SPECIAL GAINILE,PORUMBEII SUNT MAI PUTIN SENSIBILI LA S. PULLORUM.

PREVENIREA

Pentru a preveni sau a stopa răspândirea salmonelozei se recomandă asigurarea condiţiilor de igienă şi de hrănire corespunzătoare, şi anume aerisirea, umiditatea redusă, curăţenia zilnică, respectiv amplasarea hrănitoarelor şi adăpătorilor în locuri unde nu pot fi murdărite cu fecale, depozitarea furajelor în magazii în care să nu aibă acces alte păsări la ele, asigurarea unei hrăni echilibrate, cu furaje nemucegăite, precum şi efectuarea testelor clinice şi dezinfectărilor periodice.
Răspunde Raportează
clauchira74 7 septembrie 2010  
ANTIPARAZITARE EXTERNE
Urmatoarele antiparazitare externe sunt foarte toxice pentru porumbei (pasari in
general):
DIAZINON (Diazol, Romparasect Forte, Neocidol, Scabizol)
AMTRAZ(Taktic, Semcar)
Se pot utiliza piretrinele naturale sau sintetice (Cypermetrin, Permetrin-Romparasect), Azametifos, Ivermectin (Endectocid, Rombendazol Forte), extractele naturale din plante si dioxidul de siliciu.
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
TETRAMERES FISSILSPINA(TETRAMEROZA)
semnele clinice
porumbeii slabesc nu digera hrana(apar boabe intregi in fecale)
examen necropsic
se obs. leziuni ulceroase in mucoasa stomacului glandular si depistarea parazitilor in noduli(ghemuri)
TRATAMENT-se poate incerca ROMBENDAZOL.
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
Coccidioza (boala parazitara)


Coccidioza (eimerioza) nu este o boala foarte grava si, ca si in cazul tricomonozei, porumbeii au in organism mereu un numar de coccidii care nu ii afecteaza vizibil, dar care pot declansa boala sub influenta anumitor factori. Multi crescatori nu trateaza medicamentos coccidioza deoarece este bine stiut ca aceasta boala poate fi tinuta in frau prin pastrarea unei crescatorii uscate. Este general valabil faptul ca un mare inamic al porumbeilor este umezeala.

Simptome de coccidioza:

•diaree (uneori hemoragica);
•slabire, apatie;
•sete exagerata;
•penaj mat, zburlit;
•porumbeii maturi manifesta somnolenta;
•la femele, se produce intarzierea ouatului.
Porumbeii bolnavi elimina odata cu excrementele oochisti care sunt transmisi mai departe prin ciugulit. Iata de ce curatenia, gratarele de podea, hranirea exclusiv in hranitor si alte masuri de igiena in crescatorie sunt utile. Adapatorile se pun pe un suport ingust si nu direct pe podea pentru a limita la maxim posibilitatile porumbeilor de a murdari apa cu dejectii.

Tratament: Medicamentatie: Coccistop, BS, Amprol-plus

COCCIDIOZA -puii din ou nu pot ciocni coaja si mor
-porumbeii maturi se manifesta prin stare de somnolenta
- la femele, se produce intarzierea ouatului


PREVENTIA SI TRATAMENTUL COOCIDIOZEI
AMPROLIUM 20%, pulbere hidrosolubila, 2 g / l de apa / zi, timp de 5 zile, curativ sau preventiv, 1 g / l de apa / zi, timp de 2 – 3 zile, periodic.


COCCIDIOZA
Tratamentul se poate administra individual cu SULFACOCCIROM comprimate (1 cpr/500gr. greutate vie/zi), in 2 reprize de 2 zile consecutiv, despartite de o pauza de 3 zile.COCCIDIOZA - COCCISTOP (buvabil) - 1 ml / 1 l de apa
- SULFACOCCIDIN ( buvabil) -1 ml / 1 l apa

- SULFACOCCIDIN ( comprimate ) 1 comprimat / 1 porumbel


SULFACOCCIROM (combate coccidioza)
Soluţie buvabilă
4. INDICAŢII

Produsul se administrează la puii tuturor speciilor de păsări domestice şi de vânat (găini, curci, bibilici, prepeliţe, fazani, păuni inclusiv porumbei) in tratamentul coccidiozei şi al bolilor infecţioase.
Tratamentul cu Sulfacoccirom se va asocia obligatoriu cu vitamina K3, care previne eventualele hemoragii provocate de sulfaquinoxalină.
6. REACŢII ADVERSE

Depăşirea dozelor prescrise face ca sulfaquinoxalina să accentueze hemoragiile preexistente.
La porumbei se administrează în apa de băut:

- preventiv: 1,4 ml/litru apă/zi, 2 zile consecutiv, apoi 1-5 zile pauză, urmată de 2 zile tratament.

- curativ: 2 ml /litru apa/zi, 2-3 zile consecutiv, apoi 3 zile pauză, urmată iar de tratament cu 1,4 ml/ litru apă/zi, 2 zile consecutiv. Daca semnele de boală nu s-au estompat, după o pauză de 2 zile se administrează încă 2 zile, 1,4 ml/litru apă. Se va asocia obligatoriu Vitamina K3 soluţie buvabilă pentru a preveni eventualele hemoragii provocate de sulfaquinoxalina. Nu se vor depăşi dozele indicate. În timpul călduros, soluţia se dă în apa de dimineaţă, iar în restul zilei se va da apă obişnuită. Se va calcula astfel ca apa de dimineaţă să ajungă la toţi porumbeii.

9. RECOMANDĂRI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTĂ

Se va respecta schema de tratament indicată.

Tratamentul curativ cu Sulfacoccirom va fi urmat de un tratament de redresare cu polivitamine (Complex Polivitaminic Buvabil). Înainte de folosire, flaconul se agită bine.

11. PRECAUŢII SPECIALE PENTRU DEPOZITARE

A se păstra la temperatură mai mică de 25º, în ambalajul original.


TERMEN DE VALABILITATE

Timp de 2 ani.

ULTIMA REVIZUIRE A PROSPECTULUI
Iulie 2008COCCIDIOZA


Coccidioza se manifestă la toate mamiferele şi păsările, ea fiind produsă de diferite tipuri de protozoare, specifice speciei pe care o afecteaza.
La porumbei coccidioza este des întalnită şi deobicei se observă doar la pui, deoarece prezenţa coccidiilor în organism, în cantitate mică, conferă imunitate, aşadar adulţii deşi sunt purtători ai acestei boli, ei nu sunt afectaţi de ea. Boala se manifestă prin diaree, care uneori poate fi hemoragică, printr-o stare de tristeţe, apatie, lipsa poftei de mâncare, utilizarea unei cantităţi mari de apă, slăbire, penaj zburlit şi mat sau piele vânăt-albăstruie.
Păsările bolnave elimină prin fecale ouă de coccidii, care pot supravieţuii în mediul exterior până la 10-12 luni şi se pot dezvolta, dacă condiţiile le sunt prielnice, în 24-48 de ore. Coccidiile pot ajunge în apa sau in hrana consumată de porumbeii tineri, astfel având loc infestarea lor. De aceea, pentru a preveni manifestarea acestei boli se recomandă evitarea suprapopulării adăpostului şi păstrarea zilnică a curăţeniei, prin ridicarea fecalelor, astfel ca factorii infestanţi să nu ajungă în apă sau în mâncare. De asemenea este importantă dezinfectarea periodică a întregii crescătorii.
Pentru tratarea acestei boli se pot folosi Galisan (comprimate care sunt administrate fiecărui porumbel), Sulfamide( ½ comprimat pe zi, timp de 6-7 zile, oral sau în apa de băut, combinat cu administrarea vitaminelor), Coccistop( soluţie sau pastile).
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
TRICOMONOZA SINUSURILOR


Uneori agentii tricomonozei pot invada sinusurile prin deschizatura din palatul gurii si pot forma un nodul acolo. Pasarile prezinta o umflatura dura de-alungul fruntii, intre zona narilor si ochi. Medicatia anti-tricomonoza se administreaza timp de- zile, pentru a opri infectia activa. Dupa aceea, se face incizie in piele deasupra zonei celei mai proeminente a nodulului, ducand la exteriorizarea acestuia. Odata inlaturat, este mai bine sa se continue cu medicatia anti-tricomonoza timp de mai multe zile. Insanatosirea este, de obicei, linistita
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
1.TRICHOMONOZA (boala parazitara)produsă de
Trichomonas gallinae
Pui: anorexie, stomatită, angină pseudomembranoasă, jetaj, disfagie, noduli (chiar cât o alună).Mortalitate 30%.
La adulţi apar mucozităţi din cioc, respiraţie greoaie, raluri,
oboseală De la porumbeii în viaţă sau cadavre foarte proaspete se execută un examen de laborator pe rectat de mucoasă orofaringiană (examenul se execută foarte rapid, deoarece paraziţii se inactivează rapid (în general nu se pune diagnostic pe cadavre) Contaminarea se face prin apa de băut (adulţi) sau prin hrănirea cu laptele din guşă (pui).Tratament:
ROMETRONIDAZOL pulbere 25-50 mg/porumbel sau COLUMBOBIOFORT cpr sau FLAGELSTOP pulbere şi Polivitamine (CPB,BIOVIT PLUS,AD3E,VITA B COMPLEX).
Adăposturile vor fi dezinfectate zilnic cu DECONTAMINOL, CATIOROM, JAVEL

2.TRICOMONOZA -in partea din spate a gatului se vede o substanta de culoare alb branzos
-puii din cuib cer mancare tot timpul
-porumbeii bolnavi slabesc
- pe timpul noptii , cand porumbeii dorm se aud asa numite sforaituri


- Lamaia, otetul de mere cu miere au rolul in prevenirea trichomonozei si prevenirea bolilor respiratorii.
- Trichomonoza este cancerul porumbeilor !

3. PREVENTIA SI TRATAMENTUL TRICHOMONOZEI
FLAGELSTOP (pulbere hidrosolubila cu metronidazol si vitamina C), 10 g / 40 porumbei (2 l de apa) / zi, timp de 3 – 5 zile (preventiv), pana la 7 zile (curativ)…
… sau individual, COLUMBOVIOFORT comprimate: (2 cpr / zi, timp de 3 – 5 – 7 zile). Daca din apa din zona dvs. este dura, va sugeram sa administrati in plus
VITAMINA C pulbere (1 g / 2 l de apa) simultan cu FLAGELSTOP – ul.

TRICOMONOZA(malai)
Pentru prevenirea si combaterea Tricomonozei se folosesc produse pe baza de METRONIDAZOL. Doza preventiva este de 20-25 mg/ porumbel/zi, timp de 3-5 zile, iar cea curativa este de 50 mg/porumbel/zi, timp de 5-7 zile consecutiv.
Individual putem folosi COLUMBOVIOFORT comprimate de 10 mg ROMETRONIDAZOL.
TRICOMONOZA - FLAGELSTOP (buvabil) -1 plic (50g) / 2,5 l apa
-ENTEROGUARD (comprimate) - 1 sfert de comprimat / porumbel
- COLUMBOVIOFORT (comprimate) - 1 comprimat / porumbel
- FLAGYL uman (buvabil) - 7 ml / 1 l apa

Tricomonoza
Tricomonoza (intalnita si sub denumirea de trichomonoza sau “malai“) este cea mai raspandita boala a porumbeilor. In articolele in limba engleza, o gasiti sub denumirea de trichomoniasis sau canker.

Simptome de tricomonoza:

■inghitit repetat; se poate observa mai ales dupa ce pasarile aterizeaza de la antrenament
■depuneri galbene in cioc si gat, de unde si denumirea populara de “malai”
■penaj zburlit
■apatie
■scadrea greutatii, lipsa de vioiciune
■consum crescut de apa – acesta da si asa numitele “cuiburi umede”, cand parintii cu tricomonoza pompeaza in pui multa apa
■ezitarea de a zbura
Majoritatea porumbeilor au tricomonoza in timpul vietii, dar rareori simptomele ei se pot vedea la pasarile mature. Stresul provoaca o crestere a numarului tricomonadelor si boala incepe sa afecteze porumbelul. Arata zgribulit, inceteaza sa se mai hraneasca si slabeste, iar daca nu este tratat la timp, moare. Puii sunt cei mai afectati. De aceea unii crescatori obisnuiesc sa-i trateze de tricomonoza imediat dupa intarcare. Altii nu fac acest lucru, deoarece doresc ca puii sa-si dezvolte imunitatea. Trateaza doar in timpul etapelor, cand stresul intra in scena. Daca pasarile nu pot ramane sanatoase la un nivel minim de stres, nu trebuiesc tinute.

Pasarile mature introduc puilor cantitati mici de tricomonade in timpul hranirii, si astfel acestora le creste imunitatea treptat.

Tricomonadele sunt niste flagelate, si se deplaseaza in fluide. Asadar, toti porumbeii de concurs “curati” pot lua imediat tricomonoza in mijlocul de transport, cand sute sau mii de porumbei beau din acelasi recipient.

Boala are mai multe forme:

■forma faringeala – este cea mai intalnita. Crescatorii observa depuneri galbene in gatul pasarii. In cazurile severe, aceste depuneri pot ingreuna hranirea sau chiar respiratia
■forma ombilicala – se transmite de la cuibul infectat in corp la puii inca mici, la nivelul abdomenului
■forma pe organe – in cazurile cele mai severe, tricomonoza afecteaza organele interne. Este deseori gasita in ficat. Majoritatea pasarilor vor muri din cauza disfunctionalitatilor ficatului
TRATAMENT

Ronidazolul este o substanta des folosita in tratamentul tricomonozei. Dimetridazolul si metronidazolul au fost retrase de pe piata datorita riscurilor de efecte secundare.

Medicamente eficace, speciale pentru porumbei si intalnite pe piata din Romania: Tricoplus, BS, Flagelstop, Columboviofort.

Este bine sa nu se abuzeze de aceste medicamente (sa nu se foloseasca la intamplare, sau fara motive intemeiate) deoarece tricomonadele pot deveni imune. Tratamentul se face conform indicatiilor de pe prospecte.

Recomandari pentru administrare:

■nu se administreaza mai putin decat este recomandat deoarece tricomonadele mai puternice pot supravietui si pot forma o familie care cu greu se mai elimina
■avand in vedere ca majoritatea medicamentelor se dau in apa de baut, se tine cont de faptul ca iarna porumbeii beau mai putina apa iar vara mai multa; de aceea unii crescatori prefera dozarea prin hrana, umectand boabele de care se va lipi pulberea medicamentoasa


Trichomonoza


•Cauze :
- Protozoar ( unicelular ) parazit
- Parazitul este localizat in gusa, gat si esofag – Pasarile tinere sunt mai susceptibile
- Boala intalnita la nivel mondial
- 80 % dintre porumbei sunt infectati
•Infestatia :
- Contact direct: batai , …
- Prin apa de baut
- Prin laptele de gusa


Simptome :
•Tineret
- membrane galbene in gat
- pete cu aspect de “branza”
- in cazurile severe se observa si infectii (abcese) la nivelul organelor interne si ombilic
•Pasarile batrane
- majoritatea timpului: nu prezinta simptome
- rezultate proaste la concursuri
- ocazional :
* gat rosu
* mucus in gat
* membrane galbene


Diagnostic :
•Examinarea microscopica a exsudatului din gusa
- inainte de imperechere
- inainte de sezonul de concurs
- in timpul sezonului de concurs
Preventie :
•Curatarea si dezinfectia adapatorilor
•Tratamente preventive
- 6 zile produse pe baza de ronidazol
* In timpul clocitului
* Inaintea sezonului de concurs
- 2 zile la interval de 2 saptamani in timpul sezonului de concurs
Tratament :
•Produse pe baza de ronidazol timp de 6 zile (de ex. Tricho Plus)
•produse pe baza de metronidazol (de ex. Flagyl tablete)


TRICOMONOZA


Tricomonaza sau “mălai” este o boala des intâlnită la porumbei. Aceasta afectează în principal puii din cuib, de 6-15 zile, şi porumbeii tineri de până la 3 luni. Porumbeii maturi sunt, în cele mai multe cazuri doar purtători ai acestui parazit, fapt care le oferă un anumit grad de imunitate. Boala se poate manifesta si la adulţi, atunci când aceştia prezintă o slăbire a rezistenţei organismului, cauzată de o altă boală, sau datorită unei alimentaţii neechilibrate, din care lipsesc cantităţiile necesare de săruri minerale şi vitamine.
Transmiterea bolii se face direct de la porumbeii purtători la cei sănătoşi, mai ales prin contaminarea apei. Aceasta se manifestă sub două forme, acută şi cronică. Forma acută apare îndeosebi la pui, iar simtomele sale sunt tristeţea, somnolenţa, lipsa poftei de mâncare. De asemnea, mai poate apărea şi diareea cu excremente spumoase, iar în cazul netratării bolii, porumbeii mor în 8-10 zile de la contaminare. Forma cronică apare mai ales la adulţi şi se manifestă în timp.
Boala se manifestă la nivelul faringelui sau a organelor interne. Prima varianta este cea mai des intâlnită şi apare ca o umflătură uşoară de culoare alb-gălbuie. În fază incipientă, aceasta se desprinde uşor, fără a lăsa în urmă leziuni, dar într-un stadiu mai avansat, umflăturile se pot extinde la cioc, în esofag şi în guşă. Aceste umflături primesc cu timpul un aspecte brânzos, fiind ataşate mucoasei, iar prin înlăturarea lor vor rezulta leziuni ale mucoasei de o culoare roşu-aprins. Într-un stadiu mai avansat, depozitele alb-gălbui se transformă în noduli, care vor cauza deformarea capului, a gâtului sau devierea ciocului. Tricomonaza manifestată la nivelul organelor, mai ales la nivelul ficatului, şi mai rar la pancreas, cecum sau rect are o evoluţie de lungă durată, iar semnele sunt mai puţin evidente, eventual sub formă de diaree.
Pentru a se preveni apariţia acestei boli, se recomandă introducerea în crescătorie doar a porumbeilor care au fost examinaţi în prealabil, precum şi realizarea unui control periodic, la şase luni; evitarea suprapopulării crescătoriei şi păstrarea curăţeniei şi nu în ultimul rând administrarea dozelor necesare de substanţe nutritive în cadrul hranei zilnice.
Pentru tratarea acestei boli se pot folosi metronidazol-ul uman( in prima zi ½ pastila, apoi pana la 3-5 zile câte ¼ pastila), ronidazolul ( timp de 4-10 zile, în combinaţie cu vitamine), Flagelstop (1 plic/2,5 l apă), Enteroguard ( ¼ comprimat/ porumbel ), Columboviofort( 1 comprimat/porumbel), Flagyl uman (7 ml/ 1l apă).
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
MICOPLASMOZA(boala bacteriana)


Micoplasmoza este o boala care apare mai ales toamna. Contaminarea se face prin secretiile nazale infestate cu micoplasme. Agentii patogeni sunt bacterii imobile. Imbolnavirea are loc atunci cand organismul este deja slabit de o alta boala. Maladia se transmite prin apa de baut, excremente, dispozitivele de alimentare si prin contactul direct de la pasare la pasare (de exemplu prin atingerea reciproca a ciocului). La 7 pana la 14 zile de la contaminare porumbeii prezinta o secretie nazala, sero-mucoasa initial, gri-murdara, chiar purulenta, mai tarziu. Mucoasele cavitatilor nazale sunt inflamate si ingrosate, negii nazali (carunculii) se coloreaza in gri, iar respiratia este greoaie, zgomotoasa, chiar sforaitoare. Sacii aerieni se pot si ei inflama. Pasarii infectate i se fac mai multe injectii cu antibiotice si intregii crescatorii i se administreaza antibiotice prin apa de baut. Tratamentul preventiv este recomandat de medicul veterinar.

Simptome de micoplasmoza:

•productii nazale abundente;
•lacrimarea ochilor;
•conjunctiva inrosita;
•respiratie ingreunata cu efecte sonore de pufait;
•scaderea instinctului de zbor, lipsa pudrajului.
Terapie: Cinci zile de tratament cu antibiotice, apoi cinci zile cu administrare de probiotice (Entrobac) in apa de baut. Se recomanda tratament cu produs combinat, eficient impotriva mai multor boli.

Profilaxie:

•intarirea sistemului imunitar;
•asigurarea de aer proaspat, curat si fara praf; in voliera inchisa se pulverizeaza o data pe saptamana cu Bio-Air-Fresh


MICOPLASMOZA - (simtome)in partea din spate a gatului se vede o substanta mucilaginoasa(muci in gat)
- gainat moale apatos


MICOPLASMOZA
Este o boala ce afecteaza in special aparatul respirator.
Micoplasmoza este prezenta in stare inactiva la generatii succesive de pasari datorita faptului ca se transmite prin oua.
Infectia poate sa se declanseze cand dispune de factori favorizanti: stres, vaccinari, supra aglomeratie, transporturi grele si lungi, mizerie in crescatorie, etc.

Tratamentul se poate realiza timp de 5-7 zile si repetat dupa o pauza de 3 zile.
Produse folosite: OXITETRACICLINA pulbere, ERITROM (1-2 gr/litru apa/zi), TYLAVET pulbere, ENROFLOXAROM (1 ml/litru apa/zi), AVIAN PROTECT pulbere ( 1 gr/litru apa/zi) sau comprimate (1cpr/kg greutate vie/zi).


MICOPLASMOZA - DOXI-H pulbere (buvabil) - 1 g / 1 l apa

Micoplasmoza
Unii cercetători afirmă că toţi porumbeii sunt purtători de microplasme. Boala este determinată de anumiţi factori favorizanţi, precum suprapopularea crescătoriilor, temperatura scăzută, sau o hrănire necorespunzătoare.
Contaminarea cu micoplasmoză se realizează în timpul concursurilor, prin transportarea porumbeilor în cuşti nedezinfectate. Simptomele acesteia sunt respiraţia greoaie, zgomotoasă, scurgerile nazale şi o putere redusă de zbor. De asemenea, porumbeii sunt abătuţi, au pleoapele umflate, mănâncă puţin şi slăbesc.
Aşadar, pentru a preveni această boală, trebuie să se asigure cele mai bune condiţii în adăposturi precum şi de transport.
Tratarea micoplasmozei se realizează cu spectam (injecţii intramusculare), gallimicină injectabilă sau pulbere ( 1/8 linguriţă timp de 7 zile). Dacă boala evoluează, se recomandă administrarea de cloramfenicol drajeuri (0,20g/kg, timp de 2 zile).
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
1.Ornitoza este o boala infectioasa cauzata de chlamydia. La pasarile tinere boala poate cauza pierderi insemnate.
Chlamydia este excretata cu dejectiile, in lichidul lacrimal, pe cioc si in laptele de gusa. Porumbeii se infecteaza respirand praf infectat cu agentul patogen, sau ingerand hrana sau apa infectata.

Simptome de Ornitoza:

•apatie
•lipsa poftei de mancare
•sete exagerata
•performante reduse in concursuri
•la unele pasari apare conjunctivita, lipirea pleoapelor
•inchiderea ochilor, sensibilitate la lumina
•lichid galbui pe nari
•infundarea narilor, respiratie cu ciocul deschis
•scarpinarea la cap
•stranut
Este o afectiune ce poate fi transmisa la om in anumite conditii.

TRATAMENT: Enrofloxacina, Ornichure, Tetraciclina, Baytril.
2.

CHLAMIDIOZA (ORNITOZA-PSITTACOZA)
Provoaca leziuni in special la nivelul aparatului respirator. Mare atentie ornitoza este contagiosa si se transmite la om.
Tratament- se recomanda DOXICICLINA pulbere hidrosolubila, in doza de 15 mg/kg greutate vie/zi, minim 14 zile, administrata de preferinta in apa distilata sau deionizata.
Sunt necesare perioade repetate de tratament.

PASTEURELOZA, STAFILOCOCIA, STREPTOCOCIA
Sunt de asemenea boli infectioase care ne pot afecta porumbeii.
Produse folosite: AMOXINEOVIT, COLISTIROM, DOXICICLINA, ENROFLOXAROM. OXIROM, OXIVIT, OXITETRACICLINA, TRIMETOSEPT, NORFLOXAROM, etc.


ORNITOZA
Aceasta boala este cauzata de Chlamydia psittaci apartinand virusilor mari. Ornitoza este o maladie grava. Infectia are loc prin contactul cu porumbeii din celelalte adaposturi. Ea poate fi transmisa si de insecte si de oameni. Boala se manifesta prin secretii nazale, umflarea pleoapelor, lacrimare intensa. Uneori, pleoapele raman lipite iar penele de sub ochi sunt aglutinate. In majoritatea cazurilor, conjunctivita scade in intensitate dupa 7-10 zile. Fiindca este blocat canalul lacrimal, pasarea lacrimeaza tot timpul iar hipertofierea capului produce o puternica mancarime. Clatirea ochilor poate reduce aceasta iritatie. Pasarile grav bolnave sufera de tulburari respiratorii. Ele stranuta des si isi freaca insistent capul. Chlamydiile se inmultesc mai ales in ficat, splina si maduva spinarii. Aceste organe se umfla, dar nu vizibil. In forma sa cronica apare inflamatia pleoapelor. Pentru ca pasarile bolnave elimina mari cantitati de germeni, de multe ori puii sunt periclitati. Adesea mortalitatea este crescuta in acazul acestora.

Ca terapie se vor administra antibiotice prin injectare si prin apa de baut. Durata tratamentului poate fi stabilita numai de doctorul veterinar, ea se poate intinde pana la 36 de zile, cu pauze. O buna ingrijire si o hrana completa sporesc simtitor puterea de rezistenta a organizmului in fata agentilor patogeni.


3. Ornitoza
Ornitoza este boala infecţioasă provocată de Chlamidia,care se poate transmite şi de la animal la om (zoonosis).
Îmbolnăvirile se înmulţesc în special în lunile mai iulie, precum septembrie-decembrie.
Doar la porumbeii tineri provoacă pierderi semnificative.Dacă se infectează animale mai în vârstă siptomele sunt vizibile foarte puţin sau de loc. Ornitoza intervine deseori în compania virozei respiratorii.Chlamidiile se divid în scaun, lichid lacrimogen,secreţii ale gatului şi nărilor precum şi în laptele de guşă. Atât animalele vizibil bolnave cât şi cele infectate latent pot fi răspânditori permanenţi de agenţi patogeni.
SIMPTOMELE BOLII
La debutul bolii şi la ornitoză se poate observa starea generală deranjată, ca şi activitatea redusă, consumul scăzut de alimente, consum de apă limitat, lipsă de capacitate şi pierderile mari din perioada de zbor. La unii porumbei în general doar la un ochi apare inflamarea pleoapei. Porumbeii reacţionează sensibil la lumina directă şi
îşi ţin ochii închişi. În urma procesului inflamator, canalul lacrimogen se îngustează
şi totodată se porneşte o producţie crescută de lacrimi. Acesta însă nu se scurge până în capătul canalului aşa că iese pe pleoapă.Scurgerea de lacrimă la început e apoasă,mai târziu lipicioasă iar în final datorită infecţiei bacteriene va fi un puroi mucos. Pleoapele se unesc, lichidul lacrimogen se adună în urma căreia ochiul închis se înmoaie.Dacă procesul de inflamare durează mai mult timp se formează o înceţoşare
a corneei cu orbire. Există şi starea de mâncărime. Porumbeii caută ameliorare
pentru această problemă şi îşi scarpină ochii cu aripile. Astfel se formează imaginea
caracteristică pentru ornitpză, când unele bucăţi de pene se lipesc de ochi.
În urma primului caz, tot mai mulţi porumbei ai efectivului vor arăta semne
ale îmbolnăvirii pleoapelor. În general, doar câţiva se îmbolnăvesc în acelaşi timp
astfel infectarea întregului efectiv durează până la 3-4 săptămâni. De multe ori boala atacă căileaeriene superioare. Apare curgerea nasului la început prin scurgere apoasă apoi a unei secreţii galbene-mucoase. Deschizăturile nărilor se înfundă, porumbelul respiră prin ciocul pe jumătate deschis. În urma infl amaţiei apare durerea şi senzaţiea de mâncărime pe care animalele deseori încearcă să le aline prin scărpinare. Porumbelul
încercă eliberarea căilor nazale prin strănut şi scuturare de cap, asemănător cu viroza respiratorie. În acele momente penele capului şi nările se murdăresc puternic. Infecţia cu Chlamydia poate evolua pneumonie, care se transpune în inflamaţia sacului pulmonar. Se produce aşa numita boală a plămânilor la care se poate auzi un huruit şi o respiraţie caracteristică. La infl amaţia căilor superioare, stă în general combinaţia de infecţie dintre Chlamydia şi Mycoplasmoză. La porumbeii mai în vârstă se pot observa mai mult boli cu o evoluţie lentă, cazuri cu simptome ale bolii slab manifestate. Această formă de decurgere abolii e periculoasă pentru că porumbeii trebuie să reziste unei boli de lungă durată , ceea ce provoacă în organism distrugeri în masă. Înmulţirea continuă a agenţilor patogeni încarcă fi catul cu substanţe toxice. Ţesutul fi catului în parte se distruge şi se reîncarcă cu ţesut adipos. Se formează fi catul de grăsime.
Infl amaţia îndelungată a căilor respiratorii şi a plămânilor şi setea de oxigen durabilă duce la suprasolicitarea inimii. Urmarea este afecţiune permanentă de inimă.
DIAGNOSTIC
Apariţia repetată, la unele animale, a infecţiei pleoapelor, sau ciocul căscat
datorită lipsei de oxigen, trezeşte bănuiala existenţei ornithozei. Cu ocazia biopsiei e
evidentă mărirea semnifi cativă a fi catului şi a splinei. Splina se poate mări şi la de
trei ori faţă de mărimea naturală şi va avea o formă caracteristică cilindrică. Doar analizele laboratorice pot stabili defi nitiv dacă ne aflăm în faţa ornitozei.
TRATAMENT
Tratamentul potrivit al ornitozei este deosebit de importantă din următoarele motive:
există posibilitatea infectării omului, răspândirea lentă a bolii ameninţă întreg efectivul de urmaşi (riscul decesului în proporţie de 80%), ornitoza lentă deschide porţile îmbolnăvirilor noi iar ornitoza netratată duce la distrugeri organice ireparabile.
Deoarece ornitoza în multe cazuri apare în compania virozei infecţioase iar separarea
e posibilă fără proceduri laboratorii costisitoare, tratamentul trebuie să se direcţioneze în ambele sensuri. Chiar dacă se îmbolnăveşte doar un animal, trebuie tratat întreg efectivul. Totodată trebuie ştiut că efectul antibioticelor cu spectru respirator nu are ca fi nalitate distrugerea bacteriei ce doar blochează dezvoltarea acesteia. Pentru
eliminarea completă trebuie să intervină imunitatea porumbelului . Pentru creşterea
imunităţii este nevoie de timp de aceea tratamentul trebuie să dureze mult.
Metodă:
Gambazin – 5 g / 2 litri apă
1. 5 zile tratament + 2 zile Avipharm
şi Gervit W
2. 5 zile tratament + 2 zile Avipharm
şi Gervit W + pe boabe RO 200
3. 5 zile tratament + 2 zile Avipharm
şi Gervit W
4. 5 zile tratament + 2 zile Avipharm
şi Gervit W + pe boabe RO 200
Total 28 de zile de tratare!
Tratamentul se indică a fi terminat cu două săptămâni înainte de prima competiţie. Nu
este indicat efectuarea tratamentului decât o singură dată pe an. În perioada concursurilor sau la reproducţie se pot efectua serii mai scurte cu Gambazin – 1 -2 zile sau chiar 5 zile când se observă probleme. Pentru eradicarea însă în totalitate o cură ce cea arătată mai sus este obligatorie.
PREVENIRE
Cele mai importante reguli pentru preîntâmpinarea ornitozei: porumbeii
trebuie întreţinuţi într-o stare corporală bună şi trebuie menţinută o climă sănătoasă
în crescătorie. Supra aglomerarea trebuie evitată iar la introducerea de noi porumbei în crescătorie se recomandă carantina.


Ornitoza
Ornitoza este o boală destul de frecventă la porumbei şi este transmisibilă la om ( provocând o afecţiune pulmonară, care se manifestă sub formă de gripă, cu febră, care deşi par a dispărea după 1-2 săptămâni, uneori aduc complicaţii şi se pot solda chiar cu moartea persoanei respective).
Cei mai predispuşi la această boală sunt puii de până la 5-6 luni. Îmbolnăvirea acestora se realizează prin apa, furajele sau obictele din jur infectate prin lacrimile, scurgerile nazale, laptele de guşă sau excrementele porumbeilor bolnavi, dar mai ales prin inhalarea aerului contaminat. Prin aer se pot infecta uşor şi crescătorii de porumbei.
Pe lângă cele enumerate anterior, răspândirea infecţiei este favorizată şi de aglomerarea porumbeilor în coşurile de transport, căldura excesivă de pe perioada verii, ce usucă fecalele contaminate şi în urma măturării acestora germenii sunt ridicaţi în aer, în prezenţa porumbeilor; altă cauză ar putea fi lipsa vitaminelor din organism, precum şi alte infecţii secundare. Insectele, şobolanii şi şoarecii pot ajuta, de asemenea, la răspândirea infecţiei.
Ornitoza se poate manifesta sub două forme: latentă sau acută. Prima formă nu are simptome specifice vizibile, porumbelul bolnav fiind fără formă sportivă şi lipsit de voiciune, adesea întârziind la revenirea acasa. Acesta consumă puţină hrană şi bea multă apă, iar rata de mortalitate este destul de mare.
Ornitoza acută, care se întîlneşte în special la pui, se manifestă prin inflamarea ploapelor, lăcrimarea intensă, clipitul des, o reacţie negativă la lumină, pleoape lipite şi pene de sub ochi aglutinate; apar inflamaţii ale mucoasei nazale, scurgeri nazale, care pot deveni purulente, tulburări respiratorii, bronşită, diaree puternică, de culoare cenuşie-verzuie, care este urmată de o puternică slabire. Porumbelul strănută, scutură din cap şi îşi şterge ciocul de pene pesntru a înlătura scurgerile nazale. Pot apărea şi înflamaşii ale articulaţiilor, însoţite de pareze sau paralizii. Mortalitatea la puii de 15-20 de zile este foarte crescută.
Pentru a preîntâmpina răspândirea ornitozei sunt contraindicate ţinerea prorumbeilor împreună cu alte păsări de câmp, supraaglomerarea, lipsa de aerisire, ridicarea în aer a prafului. De asemenea, sunt necesare examenele de laborator periodice.
Pentru tratarea individuală a porumbeilor se foloseşte tetraciclina, drajeuri a 0,250 g, care se administrează din 6 în 6 ore, 1/6-1/4 de drajeu odată cu complexul B, câte jumătate de drajeu la pui şi un drajeu la adulţi. Oxitetraciclina injectabilă se administrează 0,5cm3 în masa musculară a pieptului, repetându-se la 24 de ore. Cloramfenicolul se administrează oral, 200mg în prima zi şi 150 mg în următoarele 4 zile, după care se realizează o pauză de 2 zile şi se reia tratamentul în acelaşi mod.
Dacă se tratează intregul efectiv, tetraciclina se administrează în apa de băut sau în furaje: 2-3g la 1l de apă sau 0,4-0,5g la 1kg de seminţe, în 2 sau 3 ture de câte 5 zile, cu pauză de 2 zile intre primele două şi de o zi după cea de-a doua tură. Tetraciclina se dizolvă în apa în care s-a adăugat soluţie 1% de acid citric. Oxitetraciclina clorhidrică se administrează 4g la 1l de apă timp de 3-4 zile, cu o pauză de o zi, după care tratamentul se reia.
Tratamentul se administrează împreună cu polivitamine, în special vitamina B1, fiind contraindicate în acest timp preparatele pe baze de calciu.
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
PARAZITII INTERNI


Boli produse de viermi rotunzi (Nematodoze)
• Acaridioza (nematodoza intestinului): apare la toţi porumbeii, în special la cei tineri.
Se manifestă prin slăbire accentuată, chiar oprire din dezvoltare, scăderea poftei de mâncare, o uşoară diaree, lipsa puterii de a zbura, răsuciri ale capului, tremurături, moartea putând surveni în 15-20 de zile.
Infestarea se realizează prin ciugulirea apei, a hranei sau a excrementelor cu ouă de paraziţi.
Tratarea acestei boli se realizeaza cu adipat de piperazină, care se găseşte în comerţ sub numele de ascatrix. Pentru întregul efectiv se va folosi ascatrix pulbere, care se pune în apa de băut ( 2g la 1l apă, timp de 2 zile)sau în hrană (0,6g/ kg de greutate vie amestecat bine cu un sfert din hrana de dimineaţă). Pentru tratamentul individual se folosesc comprimatele de ascatrix (0,3g / kg de greutate vie, dacă are loc o infestaţie mai uşoară sau 2 comprimate/kg de greutate vie, dacă are loc o infestaţie masivă).
Tratamentul se repetă o dată sau de două ori la un interval de 15 zile, până la eliminarea completă a ascarizilor.
• Capilarioza (nematodoza tubului digestiv anterior şi a intestinului): contaminarea se face prin ingerarea hranei sau a apei de băut contaminate cu ouă de parazit.
Se prezintă sub două forme: capilarioza esofagului şi a guşii şi capilarioza intestinului. În primul caz, porumbeii au dureri la trecerea hranei prin esofag, motiv pentru care renunţă să mănânce şi stau cu gâtul răsucit. Tratarea acestei afecţiuni dă rezultate foarte slabe. În cel de-al doilea caz, semnele sunt diareea accentuată, uneori hemoragică, slăbirea accentuată, anemia, dezhidratarea şi moartea porumbelului în decursul a câtorva zile.
Tratarea acestei boli se poate face cu ascatrix (5g la 1l de apă, timp de 3 zile), avipar( care îm tratamentul individual se administrează 1-2 capsule dimineaţa, înainte cu 2-3 ore de primul tain, tratamentul repetându-se de 2-3 ori la interval de 10-15 zile), nilvermul (0,4g/1l apă de băut sau în amestec cu furajele, 0,02g pe cap de porumbel), fenbendazolul (se administrează oral, 8mg/ kg de greutate vie, timp de 6 zile).
• Trichostrongiloza: semnele bolii sunt asemănătoare cu cele ale capilariozei, iar tratamentul se face cu nilverm, la fel ca la capilarioză.
• Tetrameroza: porumbelul slăbeşte, iar în excrementele sale pot fi observate grăunţe nedigerate. Tratarea se face la fel ca la acuarioză.
• Acuarioza: pasărea slăbeşte, are diaree, penele îşi pierd strălucirea, nu mănâncă bine. Boala decurge pe parcursul a câtorva luni.
Tratarea se realizează cu tetraclorura de carbon (administrată pe cale bucală în doze de 1-1,5ml/kg). Capsulele de avipar (care conţin tetraclorura de carbon în diverse gramaje) se administrează dimineaţa la 2-3 ore dela primul tain, tratamentul repetţndu-se după 10-15 zile.
• Singamoza: porumbeii respiră greu, cască mereu, tuşesc sau strănută şi slăbesc.
Tratarea singamozei se realizează cu nilverm(în apa de băut, timp de 5 zile), terahelmint comprimate de 50mg ( se administrează un comprimat la porumbeii de 200g, 2 comprimate la cei de 200-500g, 3 comprimate la cei de 500-750g şi 5 comprimate la cei de pe este 750g, timp de 3 zile, tratamentul repentându-se la 15 zile).
Boli produse de viermi plaţi
• Teniaza porumbelului (tenii, panglici): porumbelul are un apetit capricios, vomă, diaree, slăbeşte.
Tratarea se face cu Niclosamid( ½ -1 comprimat/ cap de porumbel, timp de 2 zile, dimineaţa cu 2 ore înainte de primul tain, tratamentul repetându-se peste 30 de zile). Este indicată asocierea la tratament a produselor ce conţin vitamina A şi săruri minerale, în special fosfor şi calciu.
• Echinostomoza: se depistează numai la laborator, iar tratamentul este asemănător celui de la teniaze.
În timpul tratamentului este indicat ca porumbeii trataţi să fie ţinuţi închişi şi, deoarece aceştia încep să elimine viermii şi ouăle lor la 2-3 ore de la administrarea tratamentului, excrementele trebuie trânse de cel puţin 2 ori pe zi, după care se depozitează pentru sterilizare biotermică sau se ard.
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
TRATAMENTUL ORNITOZEI se administrează împreună cu polivitamine, în special vitamina B1, în acest timp preparatele pe baze de calciu sunt excluse.
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
TOXOPLASMOZAToxoplasmoza se întalneşte la om, pisică, câine, oaie, iepure, rozătoare sălbatice si păsări. Deşi există foarte multe cazuri de infestare cu toxoplasmoza la porumbei, simptomele sale şterse fac ca aceasta să rămână de cele mai multe ori nediagnosticată.
Paraziţii, odată ajunşi în organism, se răspândesc, ajungând în globulele albe, în celulele nervoase sau muşchi producând tulburări locale, ale căror intensitate variază de la caz la caz.
Există două forme de manifestare ale bolii. În primul caz simptomele sunt foarte puţin vizibile, si constau în pierderea formei sportive, lipsa voiciunii, starea de oboseală, şi uşoare pareze ale aripilor. În cazul al doilea, boala are un comportament mai avansat, ajungându-se la pareze sau chiar paralizii ale aripilor, picioarelor etc.
Diagnosticarea bolii se poare realiza doar la laborator, motiv pentru care o dată pe an este de dorit realizarea testelor necesare depistarea acestei boli, în cadrul crescătoriei. O altă măsură de prevenire este împiedicarea pisicilor în crescătorii sau în depozitele de hrană, întrucât acestea pot fi purtătoare ale toxoplasmozei.
Tratarea bolii se realizeaza cu eritromicină pulbere (3-5 zile, în apa de băut, 2,27g/2 l apă).
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
PARAZITII EXTERNI


Paraziţii externi trăiesc temporar sau permanent pe suprafaţa pielii, în grosimea ei, sau în penele porumbeilor şi pot fi purtători ai unor boli pe care le transmit păsărilor prin înţepături.
Există mai multe tipuri de paraziţi, dintre care cei mai răspândiţi la porumbei sunt insectele, artropodele şi acarienii.
Dintre insecte amintim păduchii( albi sau gălbui, lungi de 1,5-3 mm şi laţi de 0,3mm), puricii (1,8-2,7mm lungime şi 0,3mm lăţime, recunoscuţi după săriturile pe care le fac), ploşniţe (4,5-8,5 mm lungime şi 2,4-3 mm lăţime, lasă la locul înţepăturii o mică pată roşie, care provoacă mâncărimi şi îl determină pe porumbel să se scarpine violent), musculiţele (insecte cu aripi de5-6 mm, de culoare cafenie sau galben-verzui, fără ochi, cu corpul acoperit de firişoare scurte de păr), tânţarii şi miazele.
Din încrengătura acarienilor amintim căpuşele ( pot fi depistate la un examen atent al porumbelului ca fiind mici puncte de culoare inchisă sau alb-gălbuie, înţepăturile lor provocând iritaţii ale pielii şi declanşând un scărpinat puternic), râia: corpului (în zonele afectate pielea se înroşeşte şi apar cruste mici, porumbelul scărpinându-se şi ciugulindu-se neîncetat, cauzând căderea penelor), picioarelor (se accentuează aspectul de picioare acoperite cu var, deoarece se întînd leziunile, solzii epidermici se ridică), nodulară(se formează mici noduli cu mărimea de 1mm, cu conţinut brânzos, de culoare alb-gălbuie).
Pentru a preveni apariţia sau înmulţirea paraziţiilor printre porumbeii din crescătorie se recomandă supravegherea atentă a porumbeilor pentru a se observa dacă au sau nu un somn liniştit, deci dacă sunt sau nu afectaţi de paraziţi, baia săptămânală cu apă cu sare de bucătărie, cu soluţie insecticidă sau ceaiuri de plante aromate, precum şi curăţenia zilnică a adăpostului şi a volierei.
Pentru combaterea păduchiilor şi a puricilor se poate recurge la pudrarea individuală a porumbeilor cu Lindan 3-5%, Carbaril 2%. Râia corporală, râia picioarelor sau căpuşele pot fi înlăturate cu sulfoquinoxalina, administrată timp de 3 zile în apa de băut, în doză de 0,25 la 1l apă sau Carbaryl, în doză de 0,4g – kg de greutate vie, timp de 2 zile.
Soluţiile necesare înlăturării paraziţiilor externi se găsesc în magazinele de specialitate. Este recomandată urmarea cu stricteţe a indicaţiilor de pe prospectele acestor medicamente.
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
FRACTURILE


Fracturile constau în ruperea parţială sau totală a osului şi pot fi închise, când pielea din jur nu este perforată, sau deschise, în caz contrar.
Acestea au loc din diverse cauze precum căderi, loviri, striviri, agăţări, muşcături. Semnele fracturilor sunt imposibilitatea porumbelului de a zbura sau şchiopăturile, locurile unde acestea apar cel mai des fiind aripile, picioarele sau la nivelul articulaţiilor.
Vindecarea are loc în condiţii cu atât mai favorabile cu cât porumbelul este mai tânăr.
În funcţie de locul unde a survenit fractura, se aplică alte metode de prindere a osului sau articulaţiei fracturate. Astfel, în cazul fracturilor de aripi, se recomandă imobilizarea acestora cu ajutorul leucoplastului, în poziţie normală. La fel se procedează şi în cazul fracturării articulaţiilor.
Fracturiile de degete se tratează prin aplicarea de benzi adezive în jurul degetelor afectate. Există cazuri în care în urma fracturilor deschise au avut loc distrugeri de ţesuturi musculare, vase şi nervi; în aceste cazuri vindecarea deseori nu mai este posibila. Atunci când au loc fracturi ale ciocului, acestea se vor “lipi” cu soluţii speciale pe bază de răşină , folosite în stomatologie.
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
RUPTURA GUSII


Această afecţiune poate apărea în urma înghiţirii de corpi străini, sau a infestării masive şi cronice cu ciuperca Candida. La porumbeii guşaţi, perforarea poate fi rezultatul manipulării neatente a acestora. De asemenea, adesea poate surveni datorită agătării cu diferite obiecte, precum sârma.
Faptul că porumbelul suferă de această afecţiune este indicat prin plaga ce scoate la iveală conţinutul guşii, şi poate fi tratată doar printr-o intervenţie medicală.
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
TULBURARI DE REPRODUCTIETulburările de reproducţie au ca rezultate ouă infecunde, ouă negre( cu embrionul mort), pui care mor în preajma eclozionării, pui slăbiţi de putere care mor la 1-2 zile după ce au ieşit din ou sau care nu au puterea de a ciocni oul în scopul de a ieşi din el.
În timpul reproducţiei pot avea loc anumite accidente:
• Ouatul intraabdominal: ovula desprinsă de pe ovar nu reuşeşte să ajungă prin trompă în oviduct, căzând în cavitatea abdominală, ceea ce poate cauza chiar peritonită, deci moartea porumbiţei.
• Ruptura oviductului: datorită unei alimentaţii improprii, poate avea loc aceast caz, ceea ce va duce la căderea oului în cavitatea abdominală şi la peritonită.
În aceste două cazuri se necesită intervenţia chirurgicală, care are succes doar dacă afecţiunea este semnalizată într-un stadiu incipient.
• Ovoretenţia: oprirea oului în oviduct şi imposibilitatea eliminării lui. Se poate administra presoxin (soluţie apoasă, injectată intramuscular, 0,2-0,5 ml) sau se poate interveni manual.
Pe lângă aceste trei accidente, tulburările de reproducţie pot fi şi rezultatul altor factori:
• Tulburările genetice: apar de cele mai multe ori în crescătoriile în care se practică consangvinitatea foarte strânsă, care cauzează o scădere a rezistenţei la mediu. De aceea se recomandă împerecherea periodică a porumbeiilor cu parteneri ce nu fac parte din aceeaşi descendenţă.
• Infecunditatea unuia dintre parteneri: Pentru a se depista care dintre cei doi are probleme de reproducţie, re recomandă împerecherea fiecăruia cu alţi parteneri.
• Tulburări de ordin infecţios: apar atunci când femela este infecundă datorită îmbolnăvirii ovarului. Se recomandă tratarea bolii principale, care a cauzat apariţia ovaritei.
• Tulburări de ordin micotoxic: Apar atunci când în hrana porumbeilor scapă şi grăunţe de porumb, grâu sau ovăz mucegăite, acestea afectând activitatea spermatozoizilor. Aşadar, este recomandată alegerea cu grijă a hranei, prin eliminarea boabelor stricate.
• Tulburări de ordin toxicochimic: Sunt datorate consumării accidentale de substanţe chimice sau introducerea în hrană de substanţe toxice.
• Tulburări de natură metabolică: Apar datorită unei alimentaţii neportrivite, din care lipsesc vitaminele A,E,B2,B3,B6 sau conţin o cantitate insuficientă de săruri minerale, Ma,Fe, Se.
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
CONSTIPATIAConstipaţia, care se manifestă prin greutatea şi întârzierea în defecare, este cauzată de administrarea de furaje uscate şi greu digestibile, împreună cu un consum redus de apă. De asemenea, aceasta poate apărea şi după diaree, când pene se lipesc în jurul anusului, împiedicând eliminarea excrementelor.
Pentru a împiedica apariţia acestei afecţiuni se recomandă administrarea unor raţii de hrană şi de apă echilibrate.
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
ENTERITE NESPECIFICE


Enterita este reprezentată de inflamarea mucoasei care căptuşeşte intestinul şi se manifestă în cele mai multe cazuri prin diaree, adică eliminarea de fecale moi, uneori spumoase sau hemoragice.
Cauzele enteritei ar putea fi: administrarea de alimente alterate, umede, ce produc fermentaţii masive, grăunţe mucegăite, raţii de mâncare cu o cantitate fie prea mare fie prea mică de proteine, consumarea de prea multe leguminoase, şi de prea puţine săruri minerale şi vitamine, apa prea rece, administrarea prelungită de antibiotice sau stările emotive stresante.
În funcţie de factorul determinant al enteritei şi de gravitatea acesteia, pentru tratarea ei se pot corecta condiţiile de hrană, se poate administra în aceasta cărbune vegetal sau animal sau se trateaza cu antibiotice sau sulfamide: cloramfenicolm(drajeuri de 0,250g, la un interval de 6-8 ore, timp de 4 zile, astfel: la pui, 1/8-1/6de drajeu, asociat cu jumătate de drajeu de complex B, la adulţi ¼- 1/2 drajeu impreună cu 1 drajeu de complex B), oxitetraciclina (injecţii subcutanate, de 0,5ml – diluată 1 la 3 în apă distilată sterilizată – la 500 g greutate corporală; injecţia se repetă la 24-48 de ore, iar dacă starea porumbelului este gravă, la 8-12 ore), sulfotin (se ăpune 1g într-un litru de apă de băut, timp de 5 zile).
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
Indigestiile guşii
Indigestia guşii reprezintă tulburarea digestiei la nivelul guşii şi se manifestă în moduri: guşă moale sau guşă tare.Primul caz apare atunci când porumbeii consumă alimente mucegăite, grăunţe umede, intrate în putrefacţie, acestea producând fermentaţie şi imposibilitatea de evacuare a guşii.
Porumbelul care suferă de această afecţiune stă trist, zgribulit, are mereu tendinţa de a înghiţi, are guşa dilatată, plină de gaze şi lichid urât mirositor.
Boala poate trece de la sine, în 4-5 zile, dar poate şi evolua ducând la asfixiere, la moarte. Pentru tratarea acestei boli se urmăreşte golirea parţiala a conţinutului guşii, prin ţinerea porumbelului cu capul în jos şi masarea uşoară a guşii către cioc, pentru a favoriza eliberarea gazelor, lichidelor şi alimentelor. După acest procedeu, pasărea se lasă 24-36 ore fără mâncare, aceasta având acces doar la băuturi uşor acidulate( soluţie 1% de acid clorhidric, acid lactic 3-4 picături în 10-15ml apă, lapte acru ). Se continuă, la nevoie, cu masajul guşii, iar dacă aceasta nu se mai dilată, porumbelul poate consuma cantităţi mici de grăunţe sau pâine prăjite, continuându-se timp de 1-2 zile şi cu apa uşor acidulată. Se trece la hrana normală treptat.
În cazul în care indigestia se manifestă sub formă de gusă tare, porumbelul are guşa tare şi mărită, este trist, nu mănâncă şi poate muri dacă aceasta nu trece de la sine în 3-5 zile. Afecţiunea poate avea loc datorită consumului unei cantităţi prea mari de grăunţe uscate.
Pentru tratarea acestei boli se recomanda masarea guşii şi administrarea pe cioc a 3-4 picături de soluţie 1% de acid clorhidric sau soluţie 0,2% de acid salicilic. În cazul în care acest tratament nu dă rezultate, este necesară o intervenţie chirurgicală.
Răspunde Raportează
clauchira74 6 septembrie 2010  
Stomatita
Stomatita reprezintă inflamaţia mucoasei bucale şi este cauzată de factori fizici, precum grăunţe dure, ascuţite, pietricele, sau de factori chimici, cum ar fi furajele acide sau alcaline.
Semnele bolii sunt ferirea porumbelului de a ciuguli şi nevoia acestuia mai mare de apă, precum şi tendinţa lui de a scutura din cap în vedere eliminării a ceva din gură. În cavitatea bucală se observă mucoasa care are culoare roşie-vie şi poate prezintă mici leziuni.
Tratarea stomatitei se realizează prin curăţarea zilnică a cavităţii bucale cu soluţie de 1-2% bicarbonat de sodiu.
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
COLUMBOVIOFORT
DOZE, MOD ŞI CALE DE ADMINISTRARE

Produsul se foloseşte la porumbei astfel:

- preventiv 2 – 2 şi1/2 comprimate/400 g greutate vie/zi, timp de 3-5 zile;

- curativ 3 comprimate/400 g greutate vie /zi, timp de 5-7 zile.
COMBATE TRICOMONOZA
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
PARAMIXOVIROZA

(FOARTE IMPORTANT,putini crescatori cunosc acest acest amanunt despre LA SOTA).

La Sota este un vaccin viu, efect rapid dar de scurta durata ,se va introduce in fiecare ochi si in fiecare nara cate o picatura de la sota.in aproximativ 6 ore isi face efectul,acesta durand cateva saptamani de zile,astfel efectivul fiind protejat pana la vaccinarea propriu zisa.
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
PARAMIXOVIROZA - ESTE BOALA NETRATABILA (este o boala virala)
Pentru a proteja porumbeii de aceasta boala in lunile ianuarie – febroarie se face un vaccin subcutanat .
VACCIN - COLUMBOVAC (vaccin romanesc) – cu perioada de protejare de 6 luni . – se face in ceafa, subcutanat ,
0,25ml / porumbel
- PARAMIXO NOBILIS ( vaccin olandez) -cu perioada de protejare de 1 an – se face in ceafa, subcutanat,
0,25 ml / porumbel
ATENTIE!!
Inaintea administrarii vaccinului, porumbeii trebuie sa prezinte o stare de sanatate perfecta pentru a putea face receptia
cu vaccinul (a putea devenii imuni la boala).
Dupa administrarea vaccinului se pune in apa 1 aspirina / 2 l apa pentru a evita eventualii noduli care se pot forma la
Locul vaccinarii.

Vaccinul pentru paramixoviroza
Acest vaccin trebuie inoculat la varsta de maxim 1 luna (ideal), iar imunitatea se va instala in cca trei saptamani; apoi se face rapel din 6 in 6 luni toata viata porumbeilor. Fiind un vaccin INACTIVAT, NU INFLUENTEAZA NAPARLIREA.

Inainte de vaccinare si apoi periodic, pasarile vor fi deparazitate intern (contra limbricilor, capillaria, teniei cu ROMBENDAZOL F, 1 cpr / kg greutate vie / zi, timp de 2 zile, repetat dupa 3 – 4 saptamani; contra trichomonozei – “malai in gat” -, cu FLAGELSTOP, 10 g / 40 porumbei / zi, timp de 5 – 7 zile; contra coccidiozei, cu AMPROLIUM 20%, 2 g / l de apa / zi, timp de 5 zile) si extern (individual cu ROMBENDAZOL SUPER, 1/4 cpr / porumbel / zi, timp de 2 zile, produs cu actiune atat asupra parazitilor interni – limbrici, capillaria si tenie, cat si asupra parazitilor externi – raie, paduchi, capuse etc.; NU se va administra in perioada de naparlire).

Se poate face si un tratament contra bolilor bacteriene preventiv, cu ENROFLOXAROM 10% (1 ml / litru de apa / zi, timp de 3 – 5 zile) sau DOXICILINA 10% (2 g / litru de apa / zi, timp de 5 zile).

Periodic, inainte si dupa vaccinare (2 – 3 zile), in perioada de naparlire, a concursurilor, de ouat etc., se va administra COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL PENTRU PORUMBEI (20 de picaturi / litru de apa / zi sau 1 picatura / porumbel / zi), eventual asociat cu GLUCOVIT pulbere hidrosolubila energizanta.

Voliera va fi dezinfectata periodic cu o solutie 1% de DECONTAMINOL.


PARAMIXOVIROZA(boala netratabila) - porumbeii virusati sucesc gatul
-diaree excesiva (gainat apatos)

Februarie
Vaccinarea porumbeilor contra paramixovirozei folosind vaccin inactivat Paramixovacol sau Columboparamixovac sau Columbopolivac. O doza se administreaza prin injectare aseptica, subcutanata, in regiunea dorsala, in treimea postero-inferioara a gatului (0,2 ml/porumbel) si vaccin viu La Sota (Avipestisota sau Avipestiva CL 90) administrat oculo nazal (4 picaturi/porumbel, adica 0,2 ml diluant – vaccin reconstituit) administrat cu circa 2 saptamani inaintea vaccinului inactivat.
Vitaminizare timp de 2 zile si 2-3 zile dupa vaccinare pentru instalarea imunitatii cu CPB, Vita B Complex etc.


Paramixoviroza
Contaminarea cu paramyxoviroza se produce prin contact direct, de pilda, in timpul transportului sau chiar in propria crescatorie, prin cohabitarea unor porumbei sanatosi cu porumbei bolnavi, prin ingerarea hranei sau ingurgitarea apei infectate cu virusurile existente in excretiile sau secretiile (salivare, nazale, bucale ) celor bolnavi, prin inspirarea aerului infectat cu virusuri expulzate la stranutul porumbeilor sau cu praful infectat si ridicat in aer; prin pasarile salbatice purtatoare pasive de virus, de oameni (ce au avut contact cu un porumbel bolnav ) prin incaltaminte, imbracaminte, sau maini; de asemenea, prin asternutul, ustensilele infectate etc.

Caile de patrundere a virusului in organismul porumbelului sunt: mucoasa nazala (nari), mucoasa conjunctivala (ochi), respectiv mucoasa bucala (gura). Agentul cauzal al paramixovirozei porumbeilor se prezinta sub trei forme: tulpini lentogene, adica putin agresive, care nu declanseaza boala, dar pot sa produca in organismul porumbelului o usoara reactie (exemplu tulpina La Sota, folosita la prepararea vaccinurilor ); tulpini mezogene, de virulenta medie, capabile sa declanseze boala si tulpini velogene, foarte virulente, care produc boala in forme grave si cu evolutie rapida. Cu cat tulpina infectata este mai virulenta, cu atat perioada de incubatie va fi mai scurta si evolutia bolii mai grava.
In ceea ce priveste organismul atacat, este clar ca daca acesta se afla in stare de perfecta sanatate, fortele sale de aparare sunt puternice si se vor impotrivi agresiunii virale. Daca insa intervin diferiti factori stresanti, debilitanti, precum diverse parazitoze (ectoparaziti sau endoparaziti), bacterioze sau doar oboseala, consecutiva unor solicitari mari la concursuri, a caror succesiune nu lasa timp de recuperare a potentialului fiziologic, sigur ca un asemenea organism va ceda mai repede atacului agresorului.

Uneori, dupa ce infectia s-a produs prin contact direct in timpul transportului, porumbelul revine acasa aparent sanatos, dar la 24 de ore sau 2-3 zile dupa aceea se constata tulburari nervoase, diaree etc. Explicatia consta in faptul ca infectarea unui organism obosit dupa efort, cu o tulpina de paramyxovirus velogena, a facut ca perioada de incubatie sa fie scurta. Dimpotriva, uneori nici nu se poate stabili exact momentul infectarii, probabil in urma unui transport sau a vizitei unui porumbel pripasit, ce au avut loc cu 3-4 saptamani in urma, cand porumbeii erau in repaos, boala izbucnind abia acum; deci probabil o tulpina mezogena, dar intervenind frigul, umezeala, marea naparlire (care solicita serios organismul), sau vreo boala intercurenta (paraziti intestinali, trichomonoza, coccidioza etc.) au contribuit la slabirea rezistentei organismului si declansarea bolii.

Uneori boala poate sa evolueze latent, subclinic; deci, la porumbelul infectat si chiar excretor de virus, nu apar manifestari de boala; eventual scade usor pofta de mancare, se observa pierderea formei sportive, fara alte semne. Evolutia poate fi acuta, cu sfarsit letal, in cateva zile sau subacuta, cu o perioada care se intinde pe cateva saptamani. Simptomele clinice apar dupa o perioada de incubatie de 3-4 zile sau mai mult (18-20 de zile), si se manifesta diferit si necaracteristic. Obisnuit, debuteaza printr-o usoara rinita (coriza) (fig. nr. 1), cu stranuturi, jetaj nazal nesemnificativ, cu tumefierea pleoapelor si lacrimare (fig nr. 2).

Daca se examineaza cavitatea bucala se poate observa o iritare a mucoasei faringiene (fig. nr. 3). Dupa ce virusul incepe sa se multiplice in organism si sa se difuzeze prin curentul sangvin in tot corpul, se constata afectarea starii generale a porumbelului; el devine trist, sta ghemuit, are penele zburlite si apar tulburari digestive, exprimate prin expulzarea fecalelor moi(Fig.4), la inceput diareice, apoase, apoi chiar cu strii de sange.


Concomitent cu diareea, apare o sete pronuntata (pasarea bolnava bea de 4-5 ori mai multa apa decat una sanatoasa) si se reduce pofta de mancare. Starea de abatere se accentueaza si survin si tulburari nervoase manifestate prin contractii ale muschilor gatului si capului, ale aripilor etc., mers ezitant, tulburari de echilibru; la un zgomot, o sperietura, pasarea incepe sa tremure, aceste contracturi se accentueaza si capul este dat pe spate (fig. nr. 5 opistotonus ) sau se produce o torsiune, rasucire a gatului si capului, intai partial, ca apoi treptat sa se produca o rasucire de 180? (fig. nr. 6 torticolis ); uneori apar miscari convulsive ale aripilor, o aripa sau alta se lasa in jos, atarna, se produc pareze care cu timpul se tranforma in paralizii uni- sau bilaterale, instalate la aripi sau picioare . Porumbeii nu mai pot zbura, dar nici nu pot sa mearga; miscarile devin necoordonate, epileptiforme.

Pasarea nu se poate hrani pentru ca neputand sa-si coordoneze miscarile, nu reuseste sa apuce grauntele pe care le-a vazut, si da cu ciocul alaturi. Alteori apar tulburari ale vederii, se observa si o decolorare a irisului, se pare ca urmare a afectarii nervului optic. Printre modificarile produse de virusul paramyxovirozei se mentioneaza si tulburarile de naparlire, care se observa daca boala evolueaza in perioada de crestere a noilor pene, acestea aparand ori prea lungi, ori prea scurte, filiforme, decolorate, cu urme de sange etc. (fig.

Uneori, boala evolueaza subclinic, lent, fara manifestari generale, dar cu instalarea tulburarilor nervoase. Ca urmare a diareei profuze, porumbeii se dezhidrateaza si mor prin epuizare, iar cei care supravietuiesc raman tarati, mai ales cu tulburari nervoase, purtatori si eliminatori de virus. De retinut ca porumbeii bolnavi de paramyxoviroza nu prezinta tulburari respiratorii ce se intalnesc la galinaceele bolnave de pseudopesta aviara. Sunt situatii in care se inregistreaza ameliorari si chiar vindecari clinice dupa 2 ? 4 saptamani. In general, formele mai usoare (cu mici pareze, diarei ce trec de la sine etc. ) se constata catre sfarsitul evolutiei unui focar de boala, in care porumbeii au fost intre timp vaccinati si virusul si-a pierdut treptat din virulenta. Porumbeii vindecati raman multa vreme purtatori si eliminatori de virus. Prognosticul este favorabil in cazurile in care porumbeii bolnavi isi pastreaza pofta de mancare si, din contra, este grav la cei care nu mananca; prognosticul este insa rezervat la indivizii cu tulburari nervoase accentuate (paralizii ale aripilor, picioarelor). Porumbeii care au avut numai diaree se pot insanatosi, revenindu-si la normal in 4-5 saptamani; dupa intremare, in anul urmator pot fi incercati din nou la concursuri. Daca, totusi, la o triere ulterioara, se constata ca sunt slabi, cu tare evidente, vor fi eliminati. Cei care au avut tulburari nervoase mai usoare se pot remite, insanatosirea lor durand de la 6-8 saptamani la 3 luni. Acestia vor putea fi retinuti doar pentru reproductie, daca sunt de mare valoare sub raportul originii si al performantelor. Singura modalitate de aparare contra paramyxovirozei, si sigura in acelasi timp, o constituie vaccinarea. In cadrul imunoprofilaxiei active antiparamyxovirozei se folosesc mai multe vaccinuri: cu tulpina de virus al bolii de Newcastle sau cu virus al paramyxovirozei porumbeilor; cu virus inactivat, incorporat in emulsie uleioasa sau in apa apa; cu virus viu. Unele vaccinuri se inoculeaza subcutanat (fig nr. 8, 9) sau intramuscular (fig. nr. 10 ), alte vaccinuri se administreaza pe mucoasele conjunctivala si nazala sau in apa de baut, deci pe mucoasa digestiva.

Vaccinurile inactivate, uleioase sau hidrice, administrate pe cale parenterala (in injectii subcutanate sau intramusculare) se absorb lent, intra in torentul sangvin si confera o imunitate care se instaleaza in decurs de 15 -21 de zile, dar este de lunga durata, de 5 -6 sau chiar 12 luni, in functie de tulpina folosita pentru preparare, de varsta pasarilor etc. Porumbeii adulti, se vaccineaza cu vaccin inactivat, uleios ?Paramixovacol?, ?Nedevac? sau ?Columbovac? prin administrare subcutanata in doza de 0,25 ml. Vaccinarea de rapel se face dupa 3 saptamani, iar intretinerea imunitatii se efectueaza din 6 in 6 luni, cu acelasi vaccin si in aceeasi doza, cu o singura inoculare.

Campaniile de vaccinari sunt prevazute in februarie-martie (astfel ca vaccinarile sa se faca cu circa 4 saptamani inainte de perioada de reproductie si apoi cea de concursuri) si in august-septembrie (inainte de a fi in plina desfasurare marea naparlire). La efectuarea vaccinurilor trebuie avut in vedere ca porumbeii sufera actiunea agresoare, stresanta, a mai multor factori care, impreuna, afecteaza rezistenta organismului: sperietura pricinuita de manipulari (prinderea, contentia etc.) si de prezenta unor persoane straine (personal care vaccineaza, ajutoarele etc.) introducerea in cos, socul intepaturii apoi inocularea vaccinului, adica patrunderea in organism a unui corp strain, care produce o reactie dureroasa locala, eventual urmata si de o reactie generala.

Pentru vaccinarea propriu-zisa, ajutorul apuca usor porumbelul, cu miscari blande, dar ferme, il contentioneaza intr-o mana, iar cu cealalta mana il tine de cap, acesta fiind orientat catre pieptul pasarii, ceea ce face ca gatul sa fie usor indoit si degajat. Locul de electie pentru inoculare este in partea dorsala a gatului, la limita dintre treimea mijlocie si inferioara a acestuia. Aici regiunea este mai bogata in tesut conjunctiv lax. Operatorul va indeparta usor penele si va apuca pielea intre degetul mare (police) si aratator(index) si o va ridica usor, formandu-se astfel un fel de buzunar in care se va injecta vaccinul incet, urmarind ca acul sa treaca prin piele cat mai perpendicular pe ea si intotdeauna de la cap spre coada. La inoculare, operatorul va avea grija sa nu traverseze pielea oblic, sa nu injecteze vaccinul intradermic si nici sa nu atinga cu varful acului muschii gatului. Daca vaccinul uleios este injectat intradermic, adica in grosimea pielii, la locul de inoculare se va produce o necroza a pielii sau un nodul in grosimea ei. Daca vor fi atinsi cu varful acului muschii gatului se va produce lezionarea lor. Se va forma in muschi un proces inflamator dureros, eventual si un nodul, care va obliga pasarea sa evite orice miscare a gatului. Din acelasi motiv nu se recomanda sa se faca vaccinarea in regiunea dintre umeri, chiar subcutanat. Aceeasi contraindicatie este si pentru injectarea vaccinului la ceafa, aproape de cap, unde este putin tesut conjunctiv lax si, deci, orice proces inflamator devine foarte dureros.

Dupa introducerea vaccinului, la locul de inoculare, se penseaza cu degetele pielea pentru a grabi inchiderea orificiului format de ac si se va masa usor locul pentru a ajuta difuzarea vaccinului intr-o zona cat mai larga, sub piele. Dupa inoculare, porumbeii nu vor fi lasati sa zboare, cum obisnuiesc unii crescatori sa faca; porumbeii vor fi reintrodusi in cosurile lor, dusi in voliere si tinuti inchisi cateva zile. Acul de injectie se va schimba cel putin la fiecare crescatorie. Intr-o colonie in care a aparut deja boala, acul se va schimba la fiecare porumbel. Unii specialisti recomanda ?administrarea vaccinului inactivat prin injectarea lui pe cale intramusculara, atragand atentia ca aceasta trebuie facuta cu deosebita grija?. Vaccinul se inoculeaza in muschii pieptului, la un centimetru de carena sternala si aproximativ la mijlocul lungimii sale. Se va folosi obligatoriu un ac subtire si lung (25 mm lungime si 6-7/10 diametru ), care se va introduce destul de adanc in muschi (cel putin 2cm). Dupa inoculare, locul se maseaza energic pentru a imprastia vaccinul intre fibrele musculare si a opri neintarziat mica hemoragie intotdeauna posibila, prin lezionarea vreunui vas capilar. Acelasi autor recomanda folosirea unei seringi (pentru insulina) gradata fin, deci foarte precisa . Puii si tineretul columbar se vor vaccina cand ajung la varsta de 3 saptamani, (de necesitate se pot vaccina si pui mai mici ) cu vaccin viu Newvac La Sota liofilizat si reconstituit, administrat pe cale oculonazala, instilandu-se fiecarui porumbel 4 picaturi (cate o picatura in fiecare ochi si nara). Daca in timpul instilarii cu picatorul s-a observat ca picatura de vaccin nu a intrat in sacul conjunctival sau nu a fost aspirata pe nara, deci a alunecat, se va pune alta din nou, fara teama de supradozare.

Cunoscand ca porumbelul este mai rezistent decat puiul de gaina, doza pentru porumbel este egala cu 5 doze pentru puiul de gaina; ca atare la reconstituirea vaccinului La Sota, cu numarul de doze de pui-gaina, inscris pe eticheta flaconului, se va adauga diluant de 5 ori mai putin decat este prevazut pentru puii de gaina. De pilda, un flacon de vaccin cu 200 doze pentru pui de gaina, revine pentru 40 porumbei; deci, se va adauga lichid diluant pentru 40 de doze, pornind de la urmatorul calcul: o doza porumbel= 4-5 picaturi; 1 ml diluant are 20 picaturi, respectiv 4 doze de porumbel. Deci, pentru 40 de porumbei se vor adauga 10 ml de diluant.

La tineret, dupa prima vaccinare efectuata prin instilatie oculonazala cu vaccin La Sota, se va face vaccinarea de rapel cu vaccin inactivat, la varsta de 6 saptamani (adica dupa 3 saptamani de la vaccinarea oculonazala) si urmatoarea, la varsta de 10-12 saptamani (deci la un interval de 4-6 saptamani de la precedenta). Vaccinul inactivat se administreaza exact ca la adulti, in injectii subcutanate, in doze de 0,20 ml, in regiunea dorsala a gatului la limita dintre treimea mijlocie si inferioara a gatului. intretinerea imunitatii se face in continuare la fel ca la adulti, cate o vaccinare din 6 in 6 luni, in cadrul campaniilor de vaccinari obligatorii. Este singura cale de aparare contra infectiei cu paramyxovirus, tinand seama de circulatia destul de mare a porumbeilor (antrenamente, concursuri, expozitii in tara si strainatate etc.), contaminarea facandu-se mai ales in timpul sezonului de zboruri. Infectia nu poate fi eradicata atata timp cat raman rezervoare de virus: porumbei domestici nevaccinati, pasari salbatice etc. In general, vaccinul administrat corect nu da complicatii, iar accidentele sunt extrem de rare. Vaccinul viu La Sota nu produce modificari in starea generala a porumbelului. Uneori insa se pot observa, a doua zi dupa vaccinare usoare conjunctivite sau mai ales rinite (corize), trecatoare.

La administrarea vaccinurilor inactivate se constata a doua zi dupa inoculare o reactie generala exprimata prin stare de tristete (abatere) care insa dureaza 24-48 ore. La injectarea subcutanata a vaccinului uleios uneori la locul de inoculare se formeaza, printr-o reactie inflamatorie cu necroza, un granulom, care in timp se reduce putin, ramanand totusi un nodul fibros; dupa cateva saptamani, acesta se enucleaza spontan; alteori, printr-o simpla incizie a pielii, se elimina. Formarea nodulului constituie un semn ca antigenul viral nu s-a resorbit in totalitate si formarea anticorpilor este mai slaba. Acesti noduli pot fi atribuiti: a) naturii adjuvantilor uleiosi sau altor substante prezente in vaccin; b) unor greseli de tehnica de lucru (injectarea intradermica, injectarea cu lezionarea superficiala a muschilor gatului); c)lipsei de sterilizare a acelor de injectie, prilej cu care se pot inocula stafilococi, colibacili, bacterii piogene etc.; d) prezentei agentilor patogeni ai trichomonozei, a infectiei cu herpesvirus etc. in organismul porumbeilor, care se pot reactiva.

Accidentele postvaccinale sunt destul de rare. Cele mortale se produc fie din cauza unui stop cardiac, ca urmare a fricii puternice la unii porumbei prea emotivi, fie ca urmare a patrunderii intamplatoare a acului de injectie intr-un vas de sange si a injectarii unei cantitati mici de vaccin uleios care intra in torentul sangvin si produce o embolie urmata de sincopa cardiaca. Alteori unii porumbei pot sa moara a 2-a, a 3-a zi de la vaccinare; aceasta se intampla la indivizii cu afectiuni grave ale ficatului (degenerescenta), rinichilor (nefrita) declansate ca urmare a actiunilor stresante mai sus aratate. Din pacate, asemenea afectiuni se intalnesc la porumbei, mari performeri, la care organismul a fost solicitat deseori la maximum si care, pentru a face fata eforturilor, au consumat prea multe leguminoase. Se intalnesc destul de rar socuri anafilactice, sensibilizare provocata de o vaccinare precedenta.

Pentru a preveni complicatiile, necazurile post-vaccinale, se recomanda, inainte de a efectua vaccinarile in crescatorie, sa se verifice starea de sanatate a porumbeilor, prin examene de laborator si intregul efectiv va fi supus unor tratamente de rutina: deparazitare (daca este cazul), dehelmentizare, antitrichomonozic, contra coccidiozei etc. inainte de vaccinare, daca se constata un microbism de adapost mai accentuat, se pot administra, in apa de baut, timp de 3-5 zile, antibiotice. Daca aceste tratamente nu s-au facut de curand, cel putin tratamentul contra trichomonozei se face cu 3 zile inainte si 3 zile dupa vaccinare. Pentru a preveni socul anafilactic si a atenua socul emotiv se va administra, in ziua vaccinarii si a 2-a zi dupa vaccinare, aspirina in apa de baut, in doza de un comprimat la 1 litru de apa. In perioada prevaccinala si 2-3 zile dupa vaccinare, se vor administra complex vitaminic, in special vitaminele C si complex B (drojdie de bere) si saruri minerale.

In cazul vaccinarii accidentale a porumbeilor cu supradoza
vaccinul va declansa o reactie a organismului, in urma careia organismul va produce anticorpi contra respectivei boli. in caz ca supradozezi, pot apare mai multe simptome: tumefierea si chiar incalzirea locului unde ai administrat vaccinul, apatie,inapetenta, iar in unele cazuri chiar soc anafilactic. de asemenea, poate sa apara o problema in realizarea corecta a imunitatii contra paramixovirozei.

toate simptomele de mai sus ar trebui sa apara in decurs de maxim 48 de ore, desi in mod normal apar in aceeasi zi cand ai administrat vaccinul.
asa ca ai doua optiuni: fie lasi porumbeii in pace si speri sa nu apara nimic grav la ei, fie te duci la un medic veterinar si il rogi sa te ajute cu 0.05ml de dexametazona injectabil. dexametazona e un antiinflamator, care va reduce reactia de raspuns a organismului si va atenua eventualele simptome . in aceasta doza, probabil ca nu vei reduce definitiv efectul vaccinarii. 0.05 ml ii vei putea administra doar cu o seringa de insulina.
bafta in continuare si mare grija pe viitor.

Considerente despre paramizoviroza si pseudopesta

Paramixoviroza si pseudopesta (boala de new castle) nu sunt aceleasi boli. sunt doar boli produse de virusuri inrudite, care dau semne clinice comune. de aceea, cand vaccinezi cu new vac la sotta , vaccin contra pseudopestei, poti sa oferi si o protectie destul de ridicata si impotriva paramixovirozei. insa in nici un caz nu le vei oferi porumbeilor o protectie foarte ridicata. de aceea, sfatul meu e sa va vaccinati porumbeii cu amandoua vaccinurile, dar la interval de cel putin 2saptamani. fiecare vaccin are dezavantajul ca reduce imunitatea organismului, iar daca le dati impreuna, sau la interval f mic, riscati sa va imbolnaviti porumbeii de alte boli usoare, care in mod normal nu ar afecta pasarile sanatoase.

inainte de vaccinare , cu cateva zile, ar fi bine sa-i deparazitati intern si extern si sa-i supuneti unei cure cu vitamine. de asemenea, dupa vaccinare, 5-7 zile le puteti da vitamine in continuare. acestea vor intari sistemul imunitar al porumbeilor.

am mai citit pe forum ca vaccinarea oculara cu vaciin la sotta ( contra pseudopestei aviare) poate sa protejeze porumbelul dupa 24 de ore. nimic mai fals. vacinul(oricare ar fi el si la orice specie de animal) nu este un antibiotic care sa se absoarba in sange si apoi in cateva ore sa-si faca efectul. vaccinul este o suspensie care contine microbul ( sau virusul) sau portiuni din membrana bacteriei, si care are urmatorul traseu in organism: odata ajuns in corp, organismul il va recunosate ca si agent patogen si va trimite la locul inocularii celulele de aparare. acestea vor capta la suprafata lor microbii, dupa care celule responsabile de producerea anticorpilor vor veni in contact cu microbii prinsi pe membrana celulelor de aparare. dupa 7-21 de zile( in functie de boala) vor apare in sange un numar destul de mare de anticorpi, care vor reusi sa lupte pe viitor cu boala.
mai trebuie sa retineti faptul ca pasarile afectate de boala, in caz ca sunt vaccinate, 90% vor muri, deoarece vaccinul va accentua boala. atat paramixoviroza cat si pseudopesta sunt boli virale, deci tratamentul cu antibiotic nu va fi eficace. cel mult va ajuta corpul sa lupte cu eventualele infectii secundare. odata aparute semnele nervoase, acele pasari sunt compromise. si daca vor scapa de boala, vor ramne cu sechele toata viata .


Paramixoviroza


Cauze :
•Infectii virale cu PMV
•Primul focar in 1983-1984
•Evolutie in intreaga lume
•Foarte contagioasa


Simptome:
•Probleme renale
•Poliurie / Polidipsie : beau foarte multa apa si au dejectii foarte apoase (sindromul de piscina)
•2nd simptome nervoase
- convulsii , torticolis ( rasucirea capului pe gat)
- Miscari necoordonate
- Aripi si picoare paralizate
•Modificari ale penajului

Note: La inceputul PMV observam foarte des simptome nervoase, dar in ultimii ani se observa doar sindromul de piscina. In ultimul an s-a observat din ce in ce mai des o combinatie cu circo-virusul, caz in care boala se manifesta cu mortalitate foarte mare

Paramixoviroza

Prognostic / Evolutie :
•Mortalitate doar in combinatie cu circo-virus
•Probleme renale
- Recuperare dupa 6 saptamani
- Daca nu se recupereaza dupa 1 luna niciunul= intreg efectivul este pierdut
•Afectiuni nervoase
- Dupa 1-2 saptamani simptomele dispar
•60 % dintre porumbei isi revin
•Rezultatele la concurs pot fi bune ulterior


Preventie :
•Se vaccineaza o data pe an toti porumbeii
- Min. 14 zile inainte de sezonul de concurs
- In mod normal 12 luni de protectie
•Tineret
- De la varsta de 4 saptamani (cel mai indicat 6 saptamani)
- Vaccinarea se poate face combinata cu cea pentru difterovariola ( pox-virus)
- Pui intarziati !! (majoritatea cazurilor sunt in septembrie)
•Modalitati de administrare diferite:
- Apa de baut: La Sota este un vaccin viu, efect rapid dar de scurta durata
- Injectabile :
* Uleioase: Nobilis Paramyxo / Newcavac
* Hidro-solubile: Colombovac PMV
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
BOLNAVII DE ORNITOZA------------------------------------- SANATOSII

Porumbei cu ornitoza ------------------------------------Porumbei cu stare generala buna
Pleoape inflamate si de culoare inchisa------------------ Ochi limpezi (culoare alba, normala )
Cornee umeda, ochi umezi --------------------------------Ochi limpezi, clari
Nas de culoare maronie ----------------------------------Nas de culoare alba
Cioc deschis --------------------------------------------Cioc normal
“fornait”
Respiratie accelerata ------------------------------------Respiratie normala
Escare la ochi si urechi
nas , pene
Cap umflat ----------------------------------------------Cap normal


PENTRU O INFORMARE MAI BUNA PRIVITI SI POZELE DE MAI SUS.
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
Vasele de apa din crescatorie trebuie sa fie din material plastic
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
Intoxicatiile

Intoxicatiile sunt greu de tratat. Adeseori porumbeii aflati pe camp se intoxica cu pesticide care ajung in tractul intestinal si duc la corodarea acestuia. Spalaturile gusii cu lapte pot fi de ajutor. Timp de doua-trei zile i se poate administra porumbelului intoxicat numai lapte imbogatit cu putina fructoza. Pasarea se poate insanatosii sau, daca intoxicatia este grava, poate muri. Incercarea de a determina pesticidelor din corpul pasarii nu are sorti de izbanda daca porumbeii s-au hranit apoi in adapost. Se poate administra o solutie de apa cu sare ( 5 g la 5 litri de apa), in apa de baut. O alta solutie este alimentarea cu concentrate cu un aport nutritional complet, in special in substante minerale. Pericolul ingurgitarii de pesticide si insecticide atat de toxice se reduce mult. Imbolnavirea din cauza graului otravit folosit la combaterea rozatoarelor din crescatorie este foarte posibila, cea mai buna masura impotriva acestei intoxicatii este indepartarea pasarilor de aceste otravuri. In anumite cazuri poate ajuta administrarea medicamentelor coagulante.

Intoxicatiile nu duc la pierderi in masa, preventiv porumbeilor trebuie sa li se asigure apa si grana in crescatorie, pentru a nu-si cauta hrana in alta parte. Igiena trebuie mentinuta iar programul de vaccinari respectatCrescatorul trebuie sa aibe la indemana cele mai bune medicamente impotriva tuturor bolilor posibile. Cu cat mai repede se administreaza tratamentul, cu ata tratamentul este mai eficace. Adeseori este suficient sa i se dea pasarii antibiotice timp de una pana la trei zile pentru a se vindeca. Trebuie sa li se acorde o atentie deosebita bolilor intestinale ale puilor de-abia intarcati.
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
PASTEURELOZA, STAFILOCOCIA, STREPTOCOCIA (boli bacteriene)
Sunt de asemenea boli infectioase care ne pot afecta porumbeii.
Produse folosite: AMOXINEOVIT, COLISTIROM, DOXICICLINA, ENROFLOXAROM. OXIROM, OXIVIT, OXITETRACICLINA, TRIMETOSEPT, NORFLOXAROM, etc.
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
STREPTOCOOCIE

•Cauze : – Infectii bacteriene: streptococcus bovis – Observat din ce in ce mai des •Simptome: – moarte rapida la tineret si la porumbeii batrani – dejectii verzi si apoase – oboseala, epuizare dupa concurs – simptome nervoase, probleme la mers – mers impiedicat – in perioada de reproducere: consum anormal de grit sau minerale
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
PENAJUL


Fulgii de pe corp şi penele din coadă încep să cadă cand a căzut pana a şasea.
Puful formează o mantie care-l protejează de pierderile de căldură.
Schimbarea lui trebuie să se facă în ianuarie şi februarie.
In această perioadă porumbelul trebuie ajutat cu vitamine şi hrană.
Dacă porumbelul nu a năparlit bine şi nu a schimbat puful de iarnă va intra mai greu în formă în perioada concursurilor.
Porumbelul pentru a năparli bine şi a reannoi puful său mai are nevoie iarna de grăunţe oleaginoase (nu cantitate mare), sare, nisip, mult aer, apă curată şi hrană minerală la discreţie.

Porumbeii care au o stare bună de sănătate au un penaj pudrat, cu o pudră fină, care se ia pe maini şi pe haine.
Acest pudraj îi asigură o impermeabilitate a penajului.
Porumbeii cu penaj exagerat de gros şi prea mult nu sunt rapizi, iar acest penaj constituie pentru ei un balast, o greutate, care trebuie transportată în plus în zbor.
Porumbeii perfect sănătoşi năparlesc normal şi regulat în lunile august, septembrie şi octombrie cand nu produc în această perioadă.
Columbofilii trebuie deci să asigure în perioada năparlirii o curăţenie bună, ferindu-i de paraziţii penelor care găsesc un loc prielnic de depunere a ouălelor în penele şi fulgii care abundă peste tot în porumbărie.
Vasele de apă şi hrănitoarele trebuie deasemenea curăţite,
In plus vom căuta să asigurăm băi de două ori pe săptămînă şi libertate completă toată ziua pentru ca porumbeii să se bucure şi să folosească din plin razele binefăcătoare ale soarelui.
Pentru a putea să redăm strălucirea penajului se mai recomandă din cand în cand şi cate o baie călduţă.
In lunile de toamnă trebuie să evităm pe cat este posibil umiditatea excesivă din porumbărie.
Văruitul porumbăriei este deasemenea necesar a se face odată pe an de preferinţă în aceste luni cand este cald pentru ca apa să se usuce cat mai repede.
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
Regiunile Corporale ale porumbeilor: (pagina4)
1-mandibula superioara
2-mandibula inferioara
3-narile
4-umflaturi(ceroma)
5-frunte
6-crestetul capului
7-ceafa
8,9-obrajii
10-pleoape(gene)
11-iris
12-pupila
13-cotul gurii
14-fata anterioara a gatului
15-gusa
16-fata posterioara a gatului
17-ureche
18-baza aripii
19-marginea stanga a aripii
20-piept
21-regiunea cloacei
22-spinarea
23-crupion
24-coada
25-tectrice minore
26-remige secundare
27-tetrice majore
28-tetrice mijlocii
29-remige primare
30-dungile arpilor
31-cotul anterior al aripii
32-alula
33-gamba
34-calcai
35-fluier
36-talpa
37,38,39-gheare
40-extremitatea inferioara a gatului
41-pene supracodale
42-pene subcodale
43-cloaca
44-barbie
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
ANTIBIOTICELE
La administrarea:
TETRACICLINELOR (oxitetraciclina, clortetraciclina, tetraciclina, doxiciclina) se va avea în vederea evitarea administrării concomitente de produse pe bază de calciu (grit, carbonat de calciu), magneziu, fier şi zinc (adăpători de tablă), deoarece ionii de calciu, magneziu, fier şi zinc, interferă negativ absorbţia din intestin a tetraciclinelor, rezultând o subdozare terapeutică a acestora în organism (SE PREFERA ADAPATORILE DE PLASTIC).
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
Produsul ROMBENDAZOL SUPER (conţine albendazol şi avermectină) are avantajul că combate nematodele, cestodele dar şi paraziţii externi. Datorită albendazolului, nu se recomandă în perioada de năpârlire, ouat şi creştere a puilor.
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
viermele rosu al traheei.
simtome-respiratie greoaie(chiar asfixiere) porumbelul casca intr-una ciocul,tusesc nu mai mananca,slabesc si mor.porumbeii se infesteaza dupa ce ingera rame(mici) care contin oua de S.TRACHEA(rama e gazda intermediara)
examen clinic-se deplumeaza penele din zona traheei si se pot vedea parazitii daca se expune unor surse puternice de lumina(viermii se vad prin transparenta pielii in lumenul traheeal)si examen ovohelmintescopic(coproscopie)
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
VIERMII INTESTINALI(LIMBRICI)
semne clinice-nespecifice.in infestatii masive,anorexie,diaree,tremuraturi(RASUCIREA CAPULUI)ca urmare a intoxicatiei.in infestatii slabe starea generala e afectata(oboseala,performante sportive scazute,etc)pot produce si obturatii intestinale cand sunt in numar foarte mare(ghemuri de paraziti)
DIAGNOSTIC
examen coproscopic(fecale) sau anatomopatialogic(cadavre)
TRATAMENT
robendazol cpr10mg s.a-1cpr-kg greutate vie-zi 2zile consecutiv,se repeta dupa 21zile.
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
1. DEPARAZITAREA INTERNA (limbrici, capillaria si tenia), + EXTERNA (paduchi, raie etc.)
Se va face cu ROMBENDAZOL SUPER (produs
cu actiune atat asupra parazitilor interni, cat si externi): doza ¼ – 1/5 comprimate / porumbel / zi, timp de 2 zile, individual sau pisat si amestecat in boabe care vor fi in prealabil, umezite cu apa sau cu ulei – tratament masal.
Voliera va fi deparazitata cu o solutie de ROMPARASECT (1 – 2 ml / l / apa) aplicata prin pulverizare si decontaminata cu o solutie de DECONTAMINOL (1%) sau PURSEPT.
Daca porumbeii au eliminat parazitii, tratamentul cu ROMBENDAZOL SUPER se va repeat peste 10 – 14 zile si apoi trimestrial.

2.Inainte de vaccinare si apoi periodic, pasarile vor fi deparazitate intern (contra limbricilor, capillaria, teniei cu ROMBENDAZOL F, 1 cpr / kg greutate vie / zi, timp de 2 zile, repetat dupa 3 – 4 saptamani;

3. VIERMI INTESTINALI-porumbeii bolnavi au stare de somnolenta
-slabesc sin nu mananca cu pofta
- dupa efectuarea tratamentului adecvat porumbeii devin mai vioi


VIERMI INTESTINALI - ASCACID (comprimate)- se da cate 1comprimat / porumbel
- SINGAL (comprimate)- 1 comprimat/ porumbel
- ROMBENDAZOL (comprimate) – 1 comprimat / porumbel (acest medicament afecteaza penajul porumbeilor)
Răspunde Raportează
clauchira74 31 august 2010  
PROBIOTICE (IMPORTANT)


Probioticele (bacterii benefice) sunt organisme mici care ajuta la mentinerea balantei normale a microorganismelor (microflora) de la nivel intestinal. Tractul digestiv normal contine bacterii benefice care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare si contribuie la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Probioticele creeaza o baza solida in sistemul gastro-intestinal, in cazul in care nu se afla la dispozitie, absenta lor cauzeaza deficiente si se soldeaza cu consecinte grave, din punct de vedere al sanatatii. Cel mai mare grup de bacterii probiotice de la nivel intestinal este cel al acidului lactic, dintre care Lactobacillus acidophilus gasit in IAURT este cel mai cunoscut. DROJDIA DE BERE este, de asemenea, o substanta probiotica.

In majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei determinata de antibiotice. Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care determina aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv. O scadere a bacteriilor benefice poate duce la diaree.
Răspunde Raportează
clauchira74 26 august 2010  
HEXAMITIAZA


Hexamitiaza este o boala infectioasa a porumbeilor care se manifesta prin diaree apoasa si uneori heomoragica.

Agentul patogen care sta la baza infectiei este Hexamita columbae, apere de regula in lunile de vara si toamna, agentul patogen traieste mai ales in rect. Cei mai predispusi la imbolnavire sunt porumbeii tineri care au rezistenta imunitara mai scazuta. Adulti nu se imbolnavesc vizibil, dar prin fecalele lor elimina in numar mare agent patogen. Perioada de latenta este de 4-5 zile.

Simptomele: enterita acuta, diaree apoasa, sanguinolenta, urat mirositoare. Porumbeii bolnavi prezinta inapetenta, polidipsie, ce duce la scaderea greutatii corporale si slabirea rezistentei organismului. Se imbolnavesc mai ales porumbeii tineri, intreg segementul intestinal devine inflamat, diareea este apoasa si sanguinolenta.

Diagnostic. Agentul patogen poate fi izolat si examinat dintr0un frotiu realizat din roba prevelata de pe mucoasa intestinala a unui porumbel bolnav sacrificat pentru examinare. In caz de infestatie puternica aceasta proba poate fi efectuata si proba prelevata si din cloaca. Acesti paraziti pot fi recunoscuti dupa miscarea lor rapida in linie dreapta. Aceasta miscare difera de ceea a trichomonaselor, care prezinta ,miscare lenta si numai in jurul axului propriu.

Diagnostic diferential: salmoneloza, paramixoviroza, infectie cu E-coli, coccidioza.

Cei de la Chevita recomanda tratamentul cu chevi-col, in cazul in care se consuma apa mai multa, nu este indicat sa se completeze apa cu medicamente ci pur si simplu dupa ce apa cu medicamente se termina sa se admnistreze apa curata. Un lucru important de mentionat aici, ca de fapt in majoritatea bolilor, sa nu se faca baie porumbeilor pe toata durata tratamentului.
Răspunde Raportează
clauchira74 26 august 2010  
Boala a porumbeilor − Variola (boala virala)


Variola apare atat la porumbeii de casa, cat si la cei salbatici. Apare mai frecvent in verile umede si in zilele calde de toamna. Virusul variolei porumbeilor afecteaza in mod special porumbeii dand simptome cutanate si modificari pe mucoase. Virusul nu infecteza oamenii sau mamiferele.

Simptome de variola la porumbei:

•Forma cutanata: apar cruste (noduli variolici) mai ales in regiunea ciocului si a ochilor, respectiv pe picioare. Virusul patrunde in piele prin mici leziuni (in urma scarpinarii, intepaturi de insecte). Nodulii se diferentiaza bine de zonele sanatoase ale pielii, dar sa nu le desprindem datorita riscului de sangerare.
•Forma mucoasa: pe mucoasa gusei apar proeminente galbene. Acestea impiedica prehensiunea hranei si a consumului de apa, respectiv respiratia.
Parcurgerea bolii de obicei este benigna pana cand modificarile cutanate si mucoase nu devin grave. Alterarea starii generale apare cand virusul patrunde in circulatia sangvina si ataca organele interne. Durata bolii este de 3-4 saptamani, dar in cazul porumbeilor hraniti deficitar poate sa dureze si luni intregi. Ca si complicatie pot aparea infectii bacteriene.

Tratament: Ca si in cazul celorlalte infectii virale, nici in cazul variolei porumbeilor nu exista un tratament anume. In cazul suspiciunii bolii pentru impiedicarea raspandirii este indicata vaccinarea de necesitate a pasarilor sanatoase. Porumbeii bolnavi trebuie exclusi de la vaccinare de necesitate si scosi din efectiv fiindca prezinta risc pentru cei sanatosi pana cand vaccinul isi face efectul. Pentru a creste imunitatea porumbeilor vaccinati acestora li se va admministra vitamine.


2.PREVENTIA DIFTERO-VARIOLEI (varsatul).
Pentru preventie se foloseste VACCIN VIU ROMPORPOX ( Romvac) sau COLUMBO DIV ( Institutul Pasteur).
ATENTIE: Cu 5 zile anterior vaccinarii si 5 zile dupa vaccinare este interzis folosirea unor antibiotice.
In schimb se recomanda folosirea de vitamine in apa: COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1-2 ml/ litru apa), VITA B COMPLEX(2 ml/litru apa), VITAMINA AD3E (1ml/litru apa).
REGULA: Anterior operatiunilor de vaccinare cu circa 7-10 zile efectivele de porumbei vor fi deparazitate atat pentru parazitii interni cat si externi.

Pentru viermii intestinali si alti paraziti interni se foloseste ROMBENDAZOL sau SINGAL.Pentru parazitii externi se foloseste ROMPARASECT. Se recomanda de asemenea cel putin 1 data/ saptamana imbaierea porumbeilor cu sare/pudra de baie cu unul dintre produsele din import.


VARIOLA -apar negi pe ochi , nari si picioare.Acesti negi se pot transforma in bube mari si foarte mari
- aceasta boala nu se trateaza decat cu unguente sau substante care sa usuce bubele
Cam astea ar fii principalele boli ale porumbeilor


DIFTERO-VARIOLA - in cele mai multe cazuri se formeaza pe fond de slabire ( zboruri, perioada dupa boala,
avitaminoze)
VACCIN - COLUMBO DIV ( vaccin romanesc) - cu perioada de protejare de 6 luni – acest vaccin se face prin
tamponare ( se zmulg 5-6 fulgi din pulpa piciorului, iar cu o bucata de vata se tamponeaza vaccinul In locul din care sau zmuls fulgii, daca locul se inroseste inseamna ca vaccinul a devenit receptiv, porumbelul a devenit imun la boala )
Răspunde Raportează
clauchira74 26 august 2010  
BOLI VIRALE
1.Pseudopesta aviara (Boala de Newcastel)
2.Paramixoviroza
3.Difterovariola

BOLI BACTERIENE
1.Salmonelozele
2.Colibaciloza
3.Mixoplasmoza
4.Chlamidioza (Ornitoza-Psittacoza)
5.Pasteureloza
6.Stafilococia
7.Streptococia

BOLI PARAZITARE
1.Coccidioza
2.Tricomonoza
3.Raia
Răspunde Raportează
clauchira74 26 august 2010  
Principalele semne de boala


Este foarte important ca orice crescator sa-si observe zilnic intregul efectiv de porumbei, urmarind cum se comporta fiecare pasare in parte: daca fiecare individ mananca, cum mananca, daca are pofta de mancare obisnuita sau cumva aceasta e micsorata, daca bea apa si cata bea; deci nici prea multa nici prea putina, exteriorizand o sete exagerata. Va observa gainatul, cum arata, daca are aspect normal sau daca are consistenta normala, dar odata cu expulzarea lui se elimina si o cantitate mai mare de lichid care formeaza o pata umeda in jurul gainatului eliminat; daca fecalele sunt moi, chiar lichide, eventual si cu strii de sange. Toate aceste semne denota tulburari ale functiei diferitelor organe de digestie. Se vor observa ochii, daca nu lacrimeaza, daca mucoasa conjunctivala nu e inflamata, daca nu sunt urdori la ochi sau daca sunt leziuni; de asemenea, se va observa ca narile sa fie curate si uscate; jetazul nazal, stranutul, scuturatul din cap, respiratia greoaie, toate denota localizari de boala la nivelul organelor de respiratie.Crescatorul este bine sa controleze porumbeii si noaptea, pentru a sti cum dorm. Se pot constata zgomote legate de scarpinat, ceea ce denota prezenta parazitilor externi, sau o respiratie sforaitoare, tradand tulburari ale cailor respiratorii. Se va acorda o atentie deosebita pasarilor la care se observa un comportament aparte fata de normal. Pasarile bolnave sau triste, abatute, retrase, ghemuite cu capul intre aripi, uneori le atarna o aripa sau ambele; alteori apar schiopaturi; uneori pasarile tin gatul rasucit intr-o parte sau capul dat pe spate. Daca zboara, zborul este greoi.
Pielea poate sa capete o coloratie albastruie (anemie). Alteori pe piele, la ochi, la comisura valvelor ciocului apar niste basicute etc.
Penele la un porumbel bolnav pierd luciul caracteristic, uneori sunt zburlite, in jurul orificiului cloacal sunt murdare, daca porumbeii au diaree.
La deschiderea cavitatii bucale se pot observa, pe mucoasa, formatiuni nodulare, false membrane etc.Diagnosticarea bolilor
Semnele de boala reflecta tulburarea produsa in functia unui organ, dar nu sunt patognomonice, semne care sa ne dea indicatii absolut certe asupra bolii. Cele mai multe simptome sunt comune mai multor boli, ca atare diagnosticarea lor obliga la investigatii multiple: intravitale (semne clinice, date epizootologice), examene necropsice (pentru a vedea modificarile anatomo-patologice); in majoritatea cazurilor precizarea diagnosticului se face prin examene de laborator. In acest scop trebuie prelevate probe si transmise in cel mai scurt timp unui laborator sanitar veterinar unde se vor face examene coprologice, microscopice, serologice, toxicologice etc.
Pentru efectuarea examenelor coprologice, excrementele, cat mai recent posibil eliminate, se vor recolta pe un celofan sau o bucatica de folie de material plastic, apoi se vor inveli in tifon si eventual se vor depune intr-o cutiuta mica, de tipul celei de chibrituri.
Pentru celelalte examene se vor preda laboratorului de specialitate fie porumbeii bolnavi, cu semne evidente de boala, fie cadavre proaspete (ale porumbeilor morti cat mai de curand posibil).
In cazul in care respectivele probe nu pot fi imediat predate la laborator, se vor pastra la frigider, iar cadavrele, bine ambalate, se vor pune in pungi cu gheata pentru a se mentine o temperatura cat mai scazuta pe timpul transportului.
Răspunde Raportează
clauchira74 26 august 2010  
BOLI MICOTICE (candidoza,aspergiloza)
Pentru evitarea neplacutelor boli micotice se recomanda curatenie permanenta in crescatorie, evitarea introducerii de pasari necunoscute in crescatorie si de asemenea dezinfectia profilactica si de necesitate a adaposturilor.
Se poate folosi DECONTAMINOL solutie 0,5% pulverizat uniform in adaposturi.
Răspunde Raportează
clauchira74 26 august 2010  
ASPERGILOZA (boala micotica)produsă de Aspergillus fumigatus
AFLATOXIXOZA produsă de A. flavus Sporii de Aspergi-llus se găsesc în furajele şi în aşternutul mucegăit de unde pe cale aerogenă sau digestivă ajung în organismul păsări-lor. Aspergiloza este o boală care afectează în special organismele slăbite (imunodepre-sate) în urma alimentaţiei deficitare sau după administrarea excesivă de antibiotice. La pui apar tulburări respiratorii acute, la adulţi afecţiunea îmbracă o formă cronică, la pui evoluează prin: anorexie, diaree albicioasă, prezenţa de noduli în cavitatea bucală şi la comisurile ciocului, dispnee, gâjâială. Nu apare rinita
La adulţi : respiraţie grea, nările sunt murdare, excrementele sunt cretoase, slăbire. Porumbeii trecuţi prin boală nu mai sunt apţi de performanţe sportive.
AFLATOXICOZA – e o micotoxicoză produsă de aflatoxine (toxine secretate de A.flavus) extrem de toxice.Apar în boabele mucegăite de cereale. Porumbeii se întoxică când ingeră accidental hrană mucegăită. Apare inapetenţă, tristeţe, anemie, sufuziuni, edeme în muşchii pectorali, hepatică (aflatoxică) şi moarte.
În cazul ingestiei reduse de micotoxine porumbeii se pot reface
Răspunde Raportează
clauchira74 26 august 2010  
CANDIDOZA (boala micotica)produsă de Candida albicans Apare în general la tineret şi la păsările afectate de alte boli preexistate (tricho-monoza), avitami-noze, abuzul de antibiotice. Porumbeii afectaţi sunt abătuţi, nu au poftă de mâncare, respiră cu dificultate. Nările pot fi astupate cu o secreţie albicioasă.În cavitatea bucală apar depozite albicioase cu aspect brânzos, cretaceu. În afara localizărilor din cavitatea bucală se pot găsii leziuni în esofag, guşă, intestin, ficat şi trahee. Ex.microscopic al raclatului sau cultivare pe agar
Sabouraud. Atenţie la diagnosticul
diferenţial cu difterovariolă,trichomonoză, avitaminoza A. Se utilizază NISTAROM (vezi index) şi polivitamine (BIOVIT PLUS , C.P.B, Vitamina AD3E,Rombiotim) inclusivHEPATOPROTECT
Răspunde Raportează
clauchira74 26 august 2010  
FAVUSUL produs de Achorion galbinae Fungii se răspân-desc prin contact direct sau prin obiectele contaminate
Apare deplumaţie şi leziuni cenuşii-albicioase , aspre cu extindere progresivă mai ales la tineret. Fungii din leziuni se vor cultiva pe medii Sabouraud Se fac tamponamente locale cu tinctură de iod, alcool iodat, catiorom.
Răspunde Raportează
clauchira74 26 august 2010  
COLIBACILOZA (boala bacteriana)
Afecteaza atat puii cat si adultii.
Produse folosite: ENROFLOXAROM, NORFLOXAROM, COLISTIROM, GENTAMICINA, DOXICICLINA.
Răspunde Raportează
clauchira74 25 august 2010  
CIRCOVIROZA-boala porumbeilor tineri.
aceasta boala a fost semnalata ptr. prima data in romania in anul 2000 la loturile ce au participat la diferite concursuri internationale si este cunoscuta ca boala porumbeilor tineri.
aceasta boala duce la pierderi importante in randul porumbeilor tineri.
CE ESTE ACEST VIRUS?
CIRCOVIRUSUL aviar este un virus ce contine ADN si face parte din fam.CIRCIVIRIDE fiind inrudit cu CPV1 si CPV2 si cu virusurile genului CAV,acestea fiind clasificate intr-un gen separat de GYROVIRUS.
MANIFESTARILE BOLII
letargie,anorexie,voma furajului,are o performanta scazuta la zbor,fecale mucilaginoase,inflamatia tractului respirator superior si a intestinului.
ACESTE MANIFESTARI APAR DUPA 24-36 ORE DE LA CONTAMINARE.

porumbeii infectati numai cu CIRCOVIRUSUL COLUMBAR(PICV)au o mortalitate de 5-10 la suta,iar porumbeii la care evolueaza si cu infectii de asociatie,mortalitatea poate depasi 50la suta din efectiv

TRATAMENT
nu este posibil sa tratezi infectia cu circovirussingura,de aceea tratamentul trebuie sa includa si tratamentul infectiilor secundare.

acest tratament trebuie sa aiba in vedere atat tratamentul infectiilor de asociatie(bacteriene,parazitare,micotice)cat si de a potenta sist.imunitar ptr. a mari gradul de rezistenta fata de infectia primara virala si a celor de asociatie.
daca infectiile de asociatie sunt-ornitoza,tricomonoza sau alte infectii se vor administra tratamentul specific ptr.infectia respectiva.

circoviroza(boala porumbeilor tineri)
simtome-umflarea in pene,scaderea instinctului de zbor,fecale muciloginoase,voma.
TRATAMENT alternativ cate o saptamana medicamente ptr. tricomonoza,coccidioza,salmonela,coli-cai respiratorii,ornitoza.datorita faptului ca ,din pacate inca nu exista vaccin ptr. aceasta boala,trebuie acordata o atentie sporita profilaxiei.mai multe firme au produse speciale,destinate profilaxiei acestei boli,ce contin proteine de zer de lapte.
acestea au un efect benefic asupra sistemului imunitar.
Răspunde Raportează
clauchira74 25 august 2010  
Ramurile si tulpinile tinere de rostopasca se recolteaza in faza de inflorire deplina, de preferat in aprilie-mai, cand planta poseda cea mai mare cantitate de principii active. Uscarea se face la umbra, in strat subtire, de preferat in poduri acoperite cu tabla. Se intorc la doua-trei zile. Uscarea artificiala la 35-40°C.Alte beneficii alte plantei de rostopasca includ: stimularea digestiei, cresterea asimilarii unor substante precum vitaminele si mineralele, restabilirea tranzitului intestinal.
Răspunde Raportează
mihaiking 18 august 2010  
foarte tare! lasa-mi te rog un com sa gasesc sfaturile astea mai usor in caz ca am nevoie,sper sa nu am da no....
Răspunde Raportează
clauchira74 13 august 2010  
-1 lingurita de otet de mere cu miere la 4 litri de apa , de 2-3 ori pe saptamana combate tricomonoza si bolile respiratorii.
Răspunde Raportează
clauchira74 7 august 2010  
1. DEPARAZITAREA INTERNA (limbrici, capillaria si tenia), + EXTERNA (paduchi, raie etc.)
Se va face cu ROMBENDAZOL SUPER (produs
cu actiune atat asupra parazitilor interni, cat si externi): doza ¼ – 1/5 comprimate / porumbel / zi, timp de 2 zile, individual sau pisat si amestecat in boabe care vor fi in prealabil, umezite cu apa sau cu ulei – tratament masal.
Voliera va fi deparazitata cu o solutie de ROMPARASECT (1 – 2 ml / l / apa) aplicata prin pulverizare si decontaminata cu o solutie de DECONTAMINOL (1%) sau PURSEPT.
Daca porumbeii au eliminat parazitii, tratamentul cu ROMBENDAZOL SUPER se va repeat peste 10 – 14 zile si apoi trimestrial.

2. PREVENTIA SI TRATAMENTUL COOCIDIOZEI
AMPROLIUM 20%, pulbere hidrosolubila, 2 g / l de apa / zi, timp de 5 zile, curativ sau preventiv, 1 g / l de apa / zi, timp de 2 – 3 zile, periodic.

3. PREVENTIA SI TRATAMENTUL TRICHOMONOZEI
FLAGELSTOP (pulbere hidrosolubila cu metronidazol si vitamina C), 10 g / 40 porumbei (2 l de apa) / zi, timp de 3 – 5 zile (preventiv), pana la 7 zile (curativ)…
… sau individual, COLUMBOVIOFORT comprimate: (2 cpr / zi, timp de 3 – 5 – 7 zile). Daca din apa din zona dvs. este dura, va sugeram sa administrati in plus
VITAMINA C pulbere (1 g / 2 l de apa) simultan cu FLAGELSTOP – ul.

4. TRATAMENTE PREVENTIVE CONTRA BACTERIOZELOR (E.COLI, SALMONELLA, MYCOPLASMA etc.)
Va sugeram sa administrati:
- DOXICICLINA 10% (2 g / l de apa / zi, timp de 3 -5 zile)
- sau OXITETRACICLINA 50% pulvis (1 – 2 g / l de apa / zi, timp de 3- 5 zile)
- sau FLUMEQUINOROM, 1 ml / l de apa / zi, timp de 3 – 5 zile
- sau OXIVIT, 2 g / l de apa / zi, timp de 3 – 5 zile.
ENROFLOXAROM – ul (Enrofloxacin), AVIANPROTECT TEN, AMOXINEOVIT, ENTEROGUARD M, LINCOSPECTROM etc. sunt produse antimicrobiene care ar trebui folosite doar in caz de nevoie, dupa efectuarea unor antibiograme si nu ca tratamente de rutina.

5. PREVENTIA PARAMIXOVIROZEI
Se va realiza cu vaccinul inactivat PARAMIXOVACOL (0.2 ml / porumbel, subcutanat) administrat imediat la intarcare si repetat apoi semestrial toata viata
pasarilor.
In viitorul apropiat, ROMVAC COMPANY S.A va lansa vaccinul mixt, apos, COLUMBOPOLIVAC S (vacin contra paramixovirozei si salmonelozei porumbeilor).

6. PREVENTIA DIFTEROVARIOLEI (varsat)
Se va realize cu vaccinul ROMPORPOX, administrat pe latura anteroexterioara a gambei prin badijonare, dupa o prealabila deplumare a foliculilor plumiferi.
Intre tratamentele sau chiar simultan, se va administra COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL PENTRU PORUMBEI, 20 de picaturi / l de apa / zi, timp de 3 – 5 zile sau individual, 1 picatura / pasare / zi.

Va sugeram administrarea
periodica de GLUCOVIT pulbere energizanta, in special in perioadele de stres (vaccinari, zboruri, convalescenta, ouat, temperature extreme – iarna-vara – etc.).
Răspunde Raportează
clauchira74 7 august 2010  
FLAGELSTOP pulbere hidrosolubilă,chimioterapic pentru combaterea protozoarelor flagelate la porumbei

3.DECLARAREA SUBSTANŢELOR ACTIVE ŞI A ALTOR SUBSTANŢESubstanţe active

Metronidazol ...................................................................................10 g

Vitamina C.......................................................................................10 g

Excipienţi
(nipagin,nipasol,apă distilată)ad....................................................100 g4. INDICAŢII

Produsul este recomandat în prevenirea şi combaterea trichomonozei, histomonozei şi hexamitiozei la porumbeii voiajori.Produsul sub forma de pulbere se solubilizeaza în apa de baut. Astfel, pentru 30 porumbei adulţi, se administrează:

- preventiv: 10 g FLAGELSTOP în 2,5 l apa/zi, timp de 3 – 5 zile;

- curativ: 10 g FLAGELSTOP în 2,5 l apa/zi, timp de 5 – 7 zile.

In restul zilei necesarul de apa se va asigura cu apa nemedicamentata.
Răspunde Raportează
clauchira74 7 august 2010  
OXIVIT S.


3.DECLARAREA SUBSTANŢELOR ACTIVE ŞI A ALTOR SUBSTANŢE

Substanţe active

Oxitetraciclină hidroclorica .................................... 10 g

Vitamina A .............................................. 3.000.000 U.I.

Vitamina D3 ............................................. 1.000.000 U.I.

Vitamina E ....................................................... 2.500 mg

Vitamina K3 ........................................................ 500 mg

Vitamina B1 ........................................................ 500 mg

Acid D pantotenic ............................................ 1.500 mg

Biotină ................................................................... 40 mg

Vitamina C ....................................................... 5.000 mg

Magneziu .......................................................... 1.500 mg

Zinc ..................................................................... 200 mg

Metionină .......................................................... 4.000 mgExcipienţi

(dextroza)ad..............................................................100 g4. INDICAŢII

Oxivit S se foloseşte cu bune rezultate în combaterea fenomenelor de stres la păsări. De asemenea, se recomanda în tratamentul infecţiilor cu germeni sensibili la oxitetraciclina (infecţii gastrointestinale, micoplasmoza, holera, eimerioza, pseudomonoza).

8. DOZE PENTRU FIECARE SPECIE, CĂI ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Tratamentul curativ se executa prin administrarea produsului în furaj sau apa de baut, în cantitate de 1,5-2 g la 1litru apă sau 1 kg furaj, timp de 5 zile.

Tratamentul preventiv se efectueaza ca medicatie antistres, folosindu-se 1,5-2 g pulbere de Oxivit S/1litru apa sau 1 kg de furaj, timp de 3 zile.
Răspunde Raportează
clauchira74 5 august 2010  
Se va evita utilizarea Dimetridazolului in perioada de reproductie deoarece scade
fertiliatea masculilor (fenomen care nu se intalneste la folosirea Metronidazolului).
Răspunde Raportează
clauchira74 4 august 2010  
La Enrofloxacin (Enrofloxarom) 10%, buvabil, doza actuala recomandata este de 2ml / litru apa / zi, 3 zile, sau individual 3 picaturi / pasare / 12 ore.(CURATIV)
Răspunde Raportează
clauchira74 22 iulie 2010  
-uleiul de usturoi si drojdia de bere ajuta la curatirea singelui de toxine
Răspunde Raportează
clauchira74 22 iulie 2010  
salata foarte bogata in vitamine: papadie, salata, laptuci, frunze de ceapa verde, stevie, etc. Se toaca toate marunt si se presara sare. Porumbeii o vor ,,devora
Răspunde Raportează
clauchira74 21 iulie 2010  
Periodic, inainte si dupa vaccinare (2 – 3 zile) se va administra COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL PENTRU PORUMBEI (20 de picaturi / litru de apa / zi sau 1 picatura / porumbel / zi), eventual asociat cu GLUCOVIT pulbere hidrosolubila energizanta.
Răspunde Raportează
clauchira74 21 iulie 2010  
ENROFLOXAROM 10% (1 ml / litru de apa / zi, timp de 3 – 5 zile) ACEASTA DOZA SE FOLOSESTE PREVENTIV.CURATIV SE FOLOSESTE 2ml LA UN LITRU DE APA
Răspunde Raportează
clauchira74 21 iulie 2010  
ROMBENDAZOL SUPER, 1/4 cpr / porumbel / zi, timp de 2 zile, produs cu actiune atat asupra parazitilor interni – limbrici, capillaria si tenie, cat si asupra parazitilor externi – raie, paduchi, capuse etc.; NU se va administra in perioada de naparlire).
Răspunde Raportează
clauchira74 28 mai 2010  
STIATI CA....
- greutatea corporala medie a unui porumbel voiajor este de 400 grame?
- porumbeii beau in medie 45 ml de apa pe zi (cu limite intre 20 – 60 ml)?
- porumbeii masculi au doua testicule, iar porumbitele au un singur ovar?
- porumbeii consuma zilnice 40 grame graunte, in medie a opta parte din greutatea lor corporala (cu limite intre 20 – 100 grame)?
- smulgerea unei pene este mult mai dureroasa decat incizia pielii?
- porumbeii au niste glande speciale in pleoape care produc un mucus care face ca lacrimile sa adere de ochi (conjunctiva). Aceasta adaptare permite porumbeilor sa zboare chiar in timpul perioadelor foarte uscate si calduroase, fara ca suprafata ochiului sa se usuce?
- temperatura corporala normala a porumbelului este de 41,8 C?
- volumul sangelui la porumbel este in medie de 32 ml?
- pulsul porumbelului este in medie de 140-400 batai pe minut?
- porumbeii orbi (prin accidente) pot gasi drumul catre casa?
- culoarea stralucitoare a irisului se datoreaza unei mici picaturi de grasime care reflecta lumina. Cand porumbelul este bolnav, aceasta picatura de grasime este absorbita de organism iar culoarea irisului devine estompata?
- la porumbei, plamanii sunt interconectati cu niste cavitati din anumite oase (oase pneumatice) ca de pilda oasele aripilor, picioarelor, umerilor, spinarii si coastelor. Cand oasele aripii sunt fracturate, iar osul rupt perforeaza pielea, porumbelul poate respira pe aici chiar daca ciocul si narile sunt astupate?
- daca porumbelul nu-si poate misca coastele, in care in care este contentionat prea strans, el se va sufoca in circa 1 minut?
- porumbeii, ca si alte pasari, au o structura unica si bizara numita pecten, care este situat la capatul nervului optic in spatele ochiului. Acesta este capabil sa imbunatateasca claritatea vederii si este, de asemenea, un ajutor in navigarea de la lunga distanta?
Răspunde Raportează
clauchira74 28 mai 2010  
La administrarea in apa dura sau la expunerea prelungita la soare, apa medicamentata
devine maro/roz, fapt ce reduce eficacitatea.
Răspunde Raportează
clauchira74 28 mai 2010  
Se va evita utilizarea Dimetridazolului in perioada de reproductie deoarece scade
fertiliatea masculilor (fenomen care nu se intalneste la folosirea Metronidazolului).
Supradoza de Dimetridazol duce la incoordonare, chiar moarte (vara in special
cand porumbeii beau mai multa apa medicamentata decat doza curativa).
Pentru o buna si corecta dizolvare a derivatiilor de imidazol (in special Metronidazol) si datorita faptului ca in Romania apa potabila e preponderent dura, se recomanda adaugarea suplimentara de Vitamina C 99% (1g / 2 litri apa) sau otet de mere (5-10 ml /litru apa) simultan.
Daca totusi apa este foarte dura, se incalzeste initial o mica cantitate de apa (300-500ml) la 45-50 ºC.
Se adauga 1g Vitamina C si apoi Metronidazolul, se amesteca si apoi se completeaza cu apa pana la cantitatea necesara zilnic.
Metronidazolul are o larga marja de siguranta putand fi utilizat in timpul cresterii, naparlirii si al sezonului de zbor.
Răspunde Raportează
clauchira74 28 mai 2010  
VITAMINELE
Din punct de vedere al nocivitatii lor exista vitamine care chiar in doze mari sunt
inofensive pentru porumbei (Vitaminele B1 si C).
Vitaminele care se pot cumula si da fenomene de hipervitaminoza sunt vitaminele A, D si E la administrarea indelungata si in doze mari.
Exista si vitamine care pot genera (si accelera) fenomene patologice cum ar fi
cresterea tumorala (Vitamina B12 si acidul folic) sau tromboza vasculara (Vitamina K).
La administrarea in exces a Vitaminei D pot apare calcifieri vasculare in rinichi,
testicul, ovare, pulmoni, etc.
Vitamina E administrata timp indelungat si in exces poate duce la involutia ovarului si la oligo sau anizospermie la porumbei.
Răspunde Raportează
clauchira74 28 mai 2010  
ANTIBIOTICELE
La administrarea: TETRACICLINELOR
(Oxitetraciclina, Clortetraciclina, Tetraciclina, Doxiciclina) se va avea in vederea evitarea administrarii concomitente de produse pe baza de calciu (grit, carbonat de calciu), magneziu, fier si zinc (adapatori de tabla), deoarece ionii de calciu, magneziu, fier si zinc, interfera negativ absorbtia din intestin a tetraciclinelor, rezultand o subdozare terapeutica a acestora in organism (se prefera adapatorile de plastic). Doza terapeutica a Doxiciclinei este de 75mg/porumbel / zi, cand se administreaza grit (calciu), fata de 12mg / zi cand nu se administreaza minerale, deci de circa 6,25 ori mai mare decat normalul.
La administrarea prelungita a tetraciclinelor exista riscul aparitiei candidozei digestive.
La administrarea in apa dura sau la expunerea prelungita la soare, apa medicamentata
devine maro/roz, fapt ce reduce eficacitatea.
Răspunde Raportează
clauchira74 27 mai 2010  
Minerale facute acasa
4 kg pamant galbel sau argila
2 kg moloz ( 1 kg tencuiala+ 1 kg caramida rosie)
1 kg carbune lemn
1 kg coaja de oua (crud)
1kg faina oase
1 kg paine uscata la cuptor si zdrobita
250g sare de bucatarie fina
1 kg canepa zdrobita
1 kg mei
Răspunde Raportează
clauchira74 24 mai 2010  
Plan de tratament varianta Romvac
Ziua 1-2-3-4 Combaterea tricomonozei
Flagelstop(pulbere) 10g pentru 40 porumbei in 2,5l apa+1g vit C in cazul apei dure se mai poate folosi si Columboviofort in loc de Flagelstop 2 cpr/zi

•Ziua 5-6 Vitaminoterapie
Complex polivitaminic buvabil 1-2ml l apa
Liprot(drojdie)

•Ziua 7-8-9-10 Combaterea Coccidiozei
Amprolium 2g l apa zi

•Ziua 11 Vitaminoterapie
Complex polivitaminic buvabil 1-2ml l apa
Liprot(drojdie)

•Ziua 12-13-14-15 Combaterea Salmonelozei,Colibacilozei,Micplasmozei,Stafilococciei
Enrofloxarom 2ml l apa
Tusifug(sirop de patlagina)

•Ziua 16-17 Vitaminoterapie+refacerea florei intestinale
Complex polivitaminic buvabil 1-2ml l apa
Liprot(drojdie)

•Ziua 18 Deparazitare interna si externa
Rombendazol super 1/4 comprimat

•Ziua 19-20-21-22 Pentru pregatirea organismului inainte de vaccinare
Vit E 1-2 ml l apa

•Ziua 21 Vaccinare contra paramixovirozei(si contra salmonelozei in viitor)
Paramixovacol 0.2 ml porumbei subcutanat

•In luna Aprilie contra Difterovariolei
Se vaccineaza cu Romporpox
Răspunde Raportează
clauchira74 15 mai 2010  
Usturoiul
Usturoiul este o planta cu multiple calitati terapeutice cunoscute de multa vreme,avand o serie de efecte benefice pentru organism.Proprietatile sale nutritive sunt marcate in special de prezenta unor importante cantitati de vitamine,mai ales A,B1,B2,C , si a unor substante minerale utile printre care : fosfor,sulf,potasiu,iod,calciu,siliciu.
Usturoiul il puteti folosi in crescatoria dumneavoastra tot timpul anului!
Usturoiul este un vermifid,fortifiant,laxativ,diuretic,antiseptic,bactericid,tonic muscular,detoxifiant,are efect antihelmintic si afrodiziac.
Daca un porumbel sta trist si nu prea mananca,dati-i timp de 3-4 zile pe cioc cateva bucatele de usturoi.
Pentru efective mari de porumbei,unde nu se poate administra individiual,pe cioc,cateva bucatele de usturoi,se pun la macerat intr-un litru de apa,pentru 7-10 zile,cativa catei de usturoi,pisati bine.Se obtine o solutie concentrata.Din aceasta solutie se pune o lingura la un litru de apa.In functie de cantitatea de apa pe care preconizam ca o vor consuma porumbeii,ajustam portia.
Cu ajutorul “instrumentelor” naturii,care sunt la dispozitia noastra,avem un aliat puternic,USTUROIUL,care se poate administra in perioada naparlirii,iarna si in timpul concursurilor.
Administrarea o data(sau de 2 ori) pe saptamana a usturoiului,ne poate scuti de multe neplaceri.
Răspunde Raportează
clauchira74 15 mai 2010  
Ceapa
Cred ca la citirea acestu-i articol vor fi multe persoane ce vor ridica din umeri. Cu toate ca nu multa lume foloseste in columbofilie ceapa, citind acest articol cred ca o vor face.Ceapa provine din regiunile de stepă din Asia centrală şi de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind apreciat la ca. 5.000 de ani în urmă, cultivat ca plantă medicinală, condiment şi ca legumă. În Egiptul antic ceapa era oferită zeilor, sau era folosită ca monedă de plată de a ajunge în rai, astfel au fost plătiţi şi lucrătorii care au clădit piramidele. S-au găsit dovezi, resturi de ceapă la descoperirea mormântului lui Tutankhamon. O tablă cu inscripţii sumeriene cuneiforme datând cu 4.000 de ani î.e.n. din Codul lui Hammurabi conţine descrieri de ogoare cultivate cu castraveţi şi ceapă, precum era amitit şi ajutorarea săracilor cu pâine şi ceapă. La romani ceapa constituia un element important din alimentaţia de bază. Legionarii romani au fost acei care au contrubuit la răspândirea cepei „cepula“ în Europa centrală. În Evul mediu ceapa nu lipsea de pe masa locuitorilor Europei fiind folosită şi ca amulet contra pestei. În secolul al XV-lea olandezii încep să cultive diferite variante de ceapă ca şi culoare, formă şi gust.

Principalii constituenţi cunoscuţi: fructani, vitaminele A, B, C; săruri minerale – sodiu, potasiu, fosfat şi nitraţi calcaroşi, fier, sulf, iod, siliciu; acizi – fosforic şi acetic; disulfură de alil şi de propil; ulei volatil; glucochinină; oxidaze diostaze (acestea din urmă sterilizate; prin căldură); principii antibiotice.

Ceapa are multe beneficii, unele din ele fiind prezentate aici:

•Stimulent general (al sistemului nervos, hepatic,renal).
•Diuretic puternic, dizolvant şi eliminator al ureii şi al clorurilor.
•Antireumatismal
•Antiscorbutic
•Antiseptic şi antiinfecţios (antistafilococic: ceapa se comportă în privinţa acestui microb ca un antibiotic: L. Binat).
•Secretor, expectorant
•Digestiv (ajută în digestia făinoaselor).
•Echilibrant glandular
•Antisclerotic şi antitrombozic
•Afrodisiac(lucrări vechi, Hull Walton)
•Hipoglicemiant
•Antiscrofulos
•Vermifug
•Hipnotic uşor
•Curativ al pielii şi al sistemului pilos.

Ceapa poate fi folosita pentru mentinerea sanatatii la porumbei, prin urmatoarele procese de preparare:
1. administrata in starea ei naturala(taiata marunt), oferita inaintea meselor
2. sub forma de tinctura de ceapa
3. sub forma de ceai
4. sub forma de suc de ceapa

De obicei este recomandat a se administra atat pe mancare, cat si in adapatori. In cea din urma, este bine ca apa sa nu stea la soare si caldura, mai mult de 12-24 ore, pentru ca fermenteaza. Ca doza este de preferat 2 linguri la 3-5 litri.
Răspunde Raportează
clauchira74 14 mai 2010  
-In fiecare saptamana de preferat joia turnati pe hrana porumbeiilor cate o cutie cu sana sau iaurt., iar dupa aceea amestecati bine
-La porumbeii reproducatori dati din 4 in 4 zile cate o lingurita de sare de bucatarie la 6 litrii de apa.
-La porumbeii reproducatorit turnati pe hrana iaurt, sana + 5 linguri lapte praf o data pe saptamana.
Răspunde Raportează
clauchira74 14 mai 2010  
Apa porumbeilor de zbor:
Sambata – Ziua sosirii: Apa + Lamaie
Duminica: Apa +Glucoza de struguri si de fructe + miere
Luni: Apa curata
Marti: Apa + vitamine
Miercuri: Apa + Miere
Joi: Apa + Vitamine
Vineri: Ziua Inbarcarii: Apa curata
Răspunde Raportează
clauchira74 14 mai 2010  
Bolile trebuie prevenite ! Cum ? Voliera sa fie uscata si curata. Tratati pe cale naturala! Lamaia, usturoiul, otetul de mere, mierea, sarea, sana, iaurtul, glucoza de struguri si de fructe;
- Lamaia, otetul de mere cu miere au rolul in prevenirea trichomonozei si prevenirea bolilor respiratorii.
- Trichomonoza este cancerul porumbeilor !
- Sana si iaurtul au rolul in refacerea florei intestinale, boli de digestie;
- Usturoiul are rol in purificarea sangelui si asigura o buna circulatie a sangelui;
- Sarea nu poate sa lipseasca de la reproducatori. Sarea ajuta la formarea pastei in timpul alaptarii puilor;
Răspunde Raportează
clauchira74 14 mai 2010  
Argila sau ingerul pamantului
Toti stim cum arata, dar foarte putini dintre noi s-au gandit vreodata ca ARGILA, este un medicament natural atot puternic.Utilizarea ei pentru tratarea bolilor este foarte veche. Argila este un regenerator fizic deosebit de puternic, actionand ca remineralizant-forte asupra corpului. Are capacitatea de a reechilibra metabolismul si functiile organismului, dar este si un agent ANTITOXIC extraordinar. O multitudine de cercetatori, au ajuns la concluzia ca ARGILA, are aceeasi compozitie ca si corpul uman (om,porumbel,animal).

Ce poate face argila pentru noi si inaripatele noastre:

•Argila este un antiseptic si ca si toate celelalte antiseptice naturale(in special esentele aromatice), distrug microbii, fara a distruge si celulele corpului, aceasta chiar protejandu-le.
•Proprietatile bacteriene ale argilei sunt deosebit de bine puse in evidenta,in nenumaratele stari infectioase: afectiuni respiratorii si parazitoze intestinale.
•Argila este radioactiva
•Este si un absorbant remarcabil, absorbind mirosurile neplacute din crescatorii, bucatarii etc.
•Din aceeasi putere absorbanta isi trage seva si o alta calitate a argilei, aceea de ANTITOXIC
Experientele de laborator au dovedit-o din plin. Daca se da o cantitate mica de strictina(o otrava puternica) unor soareci, acestia mor aproape instantaneu. Dar daca li se da aceeasi cantitate amestecata cu argila, soarecii suporta otrava, ba din contra, acestia raman sanatosi.

Atentie!

ARGILA ajuta, trateaza, porumbeii veniti otraviti de la camp sau competitii.

Analiza argilei verzi spune ca ea prezinta:

•siliciu-49,10%
•alumina-14,61%
•oxid de fier-5,65%
•magneziu-4,24%
•ozixi alcalini-3,08%
•umiditate(apa)-7.40%
•pierdere de calcinare-10,85%
Datorita acestor compusi, argila se recomanda in:

•Stari degenerative multiple
•imbatranire
•demineralizare
•anemii
Răspunde Raportează
clauchira74 14 mai 2010  
Vitamina C se va administra obligatoriu înainte şi după zbor, în zilele caniculare, în timpul transporturilor, expoziţiilor şi în special în convalescenţă.
Răspunde Raportează
clauchira74 14 mai 2010  
- Evitaţi utilizarea antibioticelor “preventiv”. Antibioticele NU PREVIN NIMIC. Ele doar tratează infecţiile reale.
Răspunde Raportează
clauchira74 14 mai 2010  
VITAMINELE
Din punct de vedere al nocivităţii lor există vitamine care chiar în doze mari sunt inofensive pentru porumbei (Vitaminele B1 şi C). Vitaminele care se pot cumula şi da fenomene de hipervitaminoză sunt vitaminele A,D şi E la administrarea îndelungată şi în doze mari. Există şi vitamine care pot genera (şi accelera) fenomene patologice cum ar fi creşterea tumorală (Vitaminel B12 şi acidul folic) sau tromboza vasculară (Vitamina K). La administrarea în exces a Vitaminei D pot apare calcifieri vasculare în rinichi, testicul, ovare, pulmoni, etc. Vitamina E administrată timp îndelungat şi în exces poate duce la involuţia ovarului şi la oligo sau anizospermie la porumbei.
CONCLUZII
- Administraţi întotdeauna dozele corecte indicate de producător.
- Nu măriţi sau micşoraţi dozele de medicamente după bunul plac al fiecăruia. Unele medicamente sunt foarte toxice pentru porumbei când se depăşeşte pragul terapeutic. Micşorarea dozelor (în special la antibiotice) duce la apariţia de tulpini microbiene foarte rezistente ulterior la aceleaşi antibiotic administrat anterior cu succes.
- Când administraţi medicamentele în apa de băut, de preferat, dozele vor fi ajustate dependent de volumul de apă consumat de poumbei.
Răspunde Raportează
clauchira74 14 mai 2010  
OBSERVATIE:
Intre fiecare tratament se lasa o pauza de 6-7 zile , apa limpede in care porumbeii primesc 1-2 zile de vitamine
Cele mai indicate vitamine ar fii AD3E ( SE PUNE 1 ML / 1 L APA)
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.